Fidan Dikimine Elverişli Bütün Dağlar Ağaçlandırılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:'Fidan dikimine elverişli bütün dağlar ağaçlandırılacak, sarp arazilerde ise helikopterle tohum ekimi yapılacak'.

Orman ve Su İşleri̇ Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla fidan dikimine elverişli bütün dağlar ağaçlandırılacak, sarp arazi̇lerde i̇se helikopterle tohum ekimi yapılacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun talimatıyla ormansız dağları ağaçlandırmak için yürüttüğü çalışmalarına hız verdi.

Orman teşkilatı, Palandöken, Erciyes ve Toros dağlarında tohum ekimi ve fidan dikimi yapmıştı. İçel orman teşkilatı tarafından ilk uygulamanın başlatıldığı Toroslarda 1984'ten günümüze kadar Karpelli Sedir Tohumu Ekimi metodu ile 105 bin 472 hektar genç sedir ormanı tesis edildi. Bu ormanların tesisi 18 bin 426 ton sedir kozalağından elde edilen 25,2 milyar sedir tohumu toprakla buluşturuldu.

Erzurum Palandöken Dağı'nda ise bu yıl içerisinde 2 bin 500 ve 2 bin 600 rakımlarda iki deneme alanı oluşturuldu. Bu alanlara vejetasyon kontrolü yöntemi ile Sarıçam ve Huş fidanları dikildi. Ayrıca Erzurum'daki orman fidanlıklarında Türkiye'de tabii olarak yetişmeyen türlerden (Pinus contorta) üretim yapıldı. 2 bin 600 üzeri rakımlarda yapılacak deneme alanları izleme sonucunun başarıya ulaşması durumunda buralarda ağaçlandırma çalışmalarına başlanacak, Palandöken yeşillendirilecek.

- Erciyes'e saçılan tohumlar 2 metreye ulaştı

Erciyes Dağı'nda da sedir tohumu ekim çalışmaları yürütülmüştü. 11 Ekim 2009'da 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bakan Eroğlu'nun katıldığı programda Erciyes Dağı'ndaki 10 dekar alan ile Tomarza ilçesi Pusatlı köyündeki 32 bin 250 dekar alandan oluşan Bebek Ormanı'na sedir tohumları atılmıştı. Kayseri'de başlatılan bu çalışmayla Erciyes Dağı'na, 1 milyar 100 milyon karpelli sedir tohumu ekildi. Bu ekim çalışmaları başarıya ulaşarak, filizlenen tohumlar 2 metreye ulaştı.

- Sarp arazilere helikopterle ekim yapılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu dağlarda yapılan çalışmaların ülke genelindeki ağaçlandırmaya elverişli diğer dağlarda da yapılması ve bu dağlardaki çalışmaların hızlanması konusunda orman teşkilatına talimat verdiğini belirtti.

"Fi̇dan di̇ki̇mi̇ne elverişli bütün dağlar ağaçlandırılacak, sarp arazi̇lerde i̇se helikopterle tohum eki̇mi̇ yapılacak" talimatı veren Eroğlu, sadece orman arazilerinde değil, mera vasfını kaybetmiş arazilerin de ilgili Bakanlık ile görüşülerek ağaçlandırılmasını istedi.

Eroğlu, en fazla ağaçlandırma yapacak olan bölge ve işletme müdürünün taltif edileceğini de vurguladı.

Kaynak: AA