Darbe Bildirisinin Prova Görüntüleri Dava Dosyasında

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığında işlenen suçlara ilişkin görülen davanın dosyasına, sanık eski Tümgeneral Kubilay Selçuk'un sözde darbe bildirisini okumak için prova yaptığı anların görüntüleri de girdi Darbe girişiminden sonra olay yeri inceleme ekipleri tarafından ele geçirilen amatör bir kamerada tespit edilen görüntülerde, tören kıyafetli Selçuk, sözde bildirinin ilk paragrafını okuyor Sanık Selçuk, savcılık ifadesinde bildiriye ilişkin, 'Sözde bildiri metnini imzalamam ve okumamı istediklerinde elimi bile sürmedim, okumadım hatta bana okuduklarında önemsiz ve alaycı bir şekilde dinledim' ifadelerini kullanmıştı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığında işlenen suçlara ilişkin görülen davanın dosyasına, sanık eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk'un sözde darbe bildirisini okumak için prova yaptığı anların görüntüleri de girdi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince görülen "Genelkurmay Çatı Davası"nın dosyasında yer alan bilirkişi raporuna göre, darbecilerin sözde atama listesinde Genelkurmay Harekat Başkanı olarak görevlendirilen Selçuk, Akıncı'da darbe koordinasyonunu sağlayan isimlerin başından geliyor.

Ankara'yı bombalayan savaş uçakların havalanma emrinin verildiği 143. Filo'da sivil imamların da katıldığı toplantıda yer alan Selçuk'un, Diyarbakır'da konuşlu F16'ların havalanması için birçok görüşme yaptığı tespit edildi.

İddianameye giren tanık beyanlarına göre Selçuk'un o gece, "Yola çıktık, geri dönüş yok." diyerek darbe girişiminin başarıya ulaşması için "kararlılık" gösterdiği belirlendi.

- Amatör kamera bulundu

Darbe girişiminin püskürtülmesinden sonra Akıncı Üssü'nde yapılan aramalarda olay yeri ekipleri amatör bir kamera buldu.

Kamerada yapılan incelemeye göre tören kıyafetli Selçuk, cuntanın sözde darbe bildirisinin okuma provasını yapıyor.

Akıncı Üssü'ne uçuş tulumuyla geldiği güvenlik kameralarına yansıyan Selçuk, görüntülerde, darbe bildirisini ekranlarda okumak için özel günlerde giyilen tören kıyafetleriyle görülüyor.

Akıncı Üssü şeref salonunda çekildiği anlaşılan yaklaşık bir dakika süren görüntüde Selçuk, bildiriyi okumadan önce kamera kadrajını ayarlamak için bir erden, Genelkurmay Başkanlığı flaması ile Türk bayrağının bulunduğu kürsüye geçmesini istiyor.

Bu durumda ne yapacağını bilmeyen er, biraz bekledikten sonra adını, soyadını ve memleketini söylüyor.

Bu şekide ayarlama yapıldıktan sonra kamera karşısına geçen Selçuk, sözde darbe bildirisinin ilk paragrafını okuyor.

-"Elimi bile sürmedim" demişti

Dava dosyasına giren görüntülerde rahat tavırlarıyla dikkati çeken Selçuk, hazırlık aşamasındaki ifadelerinde, darbecilerin kendisine zorla bildiriyi okutmak istediklerini ancak buna şiddetle karşı çıktığını iddia etmişti.

Selçuk, savcılık ifadesinde bildiriye ilişkin, "Sözde bildiri metnini imzalamam ve okumamı istediklerinde elimi bile sürmedim, okumadım hatta bana okuduklarında önemsiz ve alaycı bir şekilde dinledim" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA