AKEV'den İz Bırakacak Eser

Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfı (AKEV), ilçe tanıtımına katkı sunmak amacıyla “Bir Türk Kültür Merkezi Ahlat” başlığıyla bir kitap çıkardı.

AKEV'den İz Bırakacak Eser
Son derece özenle hazırlanmış kitapta, Bitlis’in Ahlat ilçesinin Türkler tarafından ele geçirilmesinden başlayarak Osmanlı idaresine geçişine kadar ki süreç anlatılırken, Ahlatlı fotoğraf sanatçılarının ise ilçeye ait fotoğraflarına yer verildi.

AKEV Genel Başkanı Sadık Şerefoğlu; Manisa Ahlat Sosyal Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Çelebi Aslan, Ahlat Kocaeli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nahit Kocaslan ile AKEV Ahlat İlçe Temsilcisi Nebi Tatlısu ile birlikte Ahlat Selçuklu Gazetesini ziyaret ederek hem yeni çıkarmış oldukları tanıtım kitabını hediye ettiler hem de çalışmaları hakkında bilgi verdiler. Ahlat Selçuklu Gazetesi İmtiyaz Sahibi Serdar Adıyaman ile bir süre sohbet eden AKEV Genel Başkanı Sadık Şerefoğlu ve beraberindeki dernek başkanları, gazetenin çalışmaları hakkında da bilgi aldılar.

Ahlat’a hizmet etmekten mutluluk duyduklarını belirten Başkan Şerefoğlu, AKEV olarak yapmış oldukları sosyal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra ilçe tanıtımına katkı sağlamak amacıyla da “Bir Türk Kültür Merkezi Ahlat” adıyla yeni bir eser çıkardıklarını söyledi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinden Murat Topdaş’ın araştırmalarını ekipçe neşriyata dönüştürdükleri anlatan Şerefoğlu, “Milletin yaşadıkları toprakları, gerçek anlamda vatan yapan bu topraklar üzerinde yapmış oldukları mimarlık abideleridir. Bir anlamda bu eserler vatanın tapu senetleridir. On bin yıllık tarihe sahip büyük milletimizin uzandığı coğrafyalara baktığımız zaman inanması güç muhteşem eserlerle karşılaşmaktayız. Bu büyük millet Orta Asya’ya, Güney Asya sahillerine, Sibirya’ya ve Afrika içlerine İslami dönemde ise kültür ve sanat eserlerini Endülüs’e kadar taşımışlardır. Büyük Türk milletini bugün var eden en önemli değer; kültürüne, milli ve manevi değerleriyle ayakta kalır, bunu çok iyi bilen milletler Türk milletini tarih sahnesinden silmek için hep kültürüne ve manevi değerine saldırmışlardır. Bugünde bu saldırıyı değişik yollarla yapmaya devam etmektedir. İşte bu değerlerin yaşama mücadelesini vermek ve bu değerleri kayıt altına almak bizlerin en önemli vazifesidir. Türk izlerini silme mücadelesi dünyanın her yerinde planlı bir şekilde devam etmektedir. Özellikle Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu, Memluk ve Osmanlı dönemi eserleri her geçen gün bilinçli bir şekilde yok edilmektedir. Dünyaya yayılmış Türk mimari eserlerinin dünya gündemine getirilerek varlıklarının bilimsel yöntemlerle belirlenmesi ve sınıflandırılarak kayıt altına alınması, Türk kültürü açısından tartışılmayacak kadar önemli bir konudur. Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Bir Türk Şehri Ahlat’ adlı bu eser büyük bir miras olarak kalacaktır. Bu vesile ile vakfımızın kurucusu ve bugüne gelmesinde büyük emekleri olan Ahmet Köksal’a şükranlarımızı sunarak, bu değerli çalışmanın hazırlanmasında emeği geçenleri kutluyor, böyle başarılı hizmetlerin devamını diliyorum” dedi.

Yapılan sohbetin ardından yeni çıkarmış oldukları kitabı gazete adına Serdar Adıyaman’a hediye eden Başkan Şerefoğlu, Ahlat için ellerinden gelen her türlü fedakarlığı yapacaklarını söyledi.

Kaynak: İHA