Türkiye'nin UNESCO Yürütme Kurulu Üyeliğine Seçilmesi

Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cengizer: 'Bu Türkiye'nin dünyada yalnız olmadığının en güzel göstergesidir. Zira 134 oy aldık. Bu çok büyük bir rakam. Ayrıca Türkiye'nin dünyaya verdiği mesajın dikkatle izlendiği kabul edildiği ve bizden beklentilerin arttığı bir döneme giriyoruz' Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Musa: 'Bu herşeyden önce Türkiye'nin imajının pekiştirilmesi, gerçek imajının tanıtılması ve gösterilmesi açısından önemli bir imkan ve gelişmedir'

Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer, UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen Türkiye'nin güç durumdakilerin kuvvetli sesi olacağını belirterek, "Bu Türkiye'nin dünyada yalnız olmadığının en güzel göstergesidir. Zira 134 oy aldık. Bu çok büyük bir rakam. Ayrıca Türkiye'nin dünyaya verdiği mesajın dikkatle izlendiği kabul edildiği ve bizden beklentilerin arttığı bir döneme giriyoruz." dedi.

Büyükelçi Cengizer ve Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Türkiye'nin UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Cengizer, "Bu Türkiye'nin dünyada yalnız olmadığının en güzel göstergesidir. Zira 134 oy aldık. Bu çok büyük bir rakam. Ayrıca Türkiye'nin dünyaya verdiği mesajın dikkatle izlendiğinin kabul edildiği ve bizden beklentilerin arttığı bir döneme giriyoruz." dedi.

Türkiye'nin UNESCO'da daha güç durumda olanların kuvvetli sesi olacağını vurgulayan Cengizer, dünyada kültür kavgaların en üst seviyeye ulaştığı bir ortamda UNESCO'nun daha da önem kazandığını söyledi.

Büyükelçi Cengizer Türkiye'nin UNESCO'ya yapacağı katkıların son derece önemli olacağını belirterek şunları kaydetti:

"Biz örgütün ayakta kalmasından yana bir ülkeyiz. UNESCO'nun dünya barışına en önemli şekillerde hizmet ettiğine içtenlikle inanan bir ülkeyiz. Bu yüzden gerçekten sevinçliyiz. Şüphesiz bu milletimize bir hediyedir. Hep birlikte sevinmeliyiz. Çünkü Yürütme Kuruluna seçildik."

- "Türkiye'nin gerçek imajının gösterilmesi açısından önemli"

Büyükelçi Musa da, Türkiye'nin Yürütme Kurulu'na seçilmesinin önemli bir gelişmenin olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinin son dönemde belli bir inişli çıkışlı bir dönemden geçtiğini ve basında Türkiye aleyhine çok yoğun olumsuz ve ayrıştırıcı bir kampanya yürütüldüğünü hatırlattı.

Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin halen iş birliğine ve dostluğuna küresel ölçekte ihtiyaç duyulduğunu ve arandığını gösteren bir gelişmenin olduğunu belirten Musa, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Umarım bütün bu olumsuz yargıyla hareket eden çevreler bundan bir sonuç çıkaracaktır. Çünkü her şeyden önce bu gelişme sonrasında Türkiye'nin ortaya koyacağı yapıcı katkılarla kendisine izafe edilen yakıştırmaların yersiz ve haksız olduğunu gösterme ve kanıtlama imkanı da bu şekilde bulacaktır. Bu herşeyden önce Türkiye'nin imajının pekiştirilmesi, gerçek imajın tanıtılması ve gösterilmesi açısından önemli bir imkan ve gelişmedir. Türkiye bunun bilinciyle, bunun sorumluluğuyla hareket edecektir. Bugün gerçekten çok mutuluyuz."

- UNESCO Yürütme Kurulu

Türkiye, bugün yapılan seçimde 2017-2021 yılları arasında Yürütme Kurulunda yer almaya hak kazandı. Türkiye'ye, UNESCO'ya üye 134 ülke oy verdi.

Yürütme Kurulu, 58 üye ülkeden oluşuyor. 4 yıllığına seçilen ve yılda iki kez toplanan kurulda UNESCO'ya ilişkin karar alma süreçlerine dair görüşmeler yapılıyor.

Türkiye, Yürütme Kurulunda 1946-1951 ve 1958-1966 yılları arasında temsil edilmişti.

Türkiye, 195 üye ülkeden karar alıcı mekanizmada yer alan 58'i arasına girdi. Böylece Türkiye, küresel eğitim, bilim ve kültür politikalarını daha yakından izleyebilme ve doğrudan katkıda bulunabilme imkanına sahip oldu.

Kaynak: AA