'Türkiye'de Kadavradan Nakil Yüzde 25 Seviyesinde'

ÇÜ Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Demir: 'Kadavradan nakillerde Avrupa standartları yüzde 75, Türkiye yüzde 25 seviyelerinde'

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi Organ Nakli Bölümü Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Erkan Demir, kadavradan nakillerde Avrupa standardının yüzde 75, Türkiye'nin ise yüzde 25 seviyelerinde yer aldığını belirtti.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin kadavradan nakilde Avrupa'nın gerisinde olduğunu bildirdi.

Türkiye genelinde 24 bin 797 hastanın çeşitli nedenlerle organ beklediğini ifade eden Demir, böbrek nakli bekleyenlerin sayısının 21 bin 550, karaciğerin ise 2 bin 51 olduğunu vurguladı.

Demir, Türkiye'de organ naklinin yetersiz olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kadavradan nakillerde Avrupa standartları yüzde 75, Türkiye yüzde 25 seviyelerinde. Her yıl organ bulamadığı için diyalize giren 2 bine yakın hasta ölüyor. Türkiye'de, 26 bine yakın karaciğer, böbrek, kornea gibi bekleme listesinde olan hastalar var. Adana ve bölgesinde 3 bin 536 kişi böbrek bekliyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi karaciğer nakli sorumluları Doç. Dr. Tolga Akçam ve Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü ve uzman doktor Gökhan Sarıtaş da Türkiye’de organ bağışı bekleme listesindeki hastaların, yaklaşık yüzde 30'unun uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini ifade etti.

Kaynak: AA