'Taliban Barışa Katılmak İsterse Biz De Onlara Destek Vereceğiz'

Hizbi İslami Partisinin lideri Hikmetyar: 'Taliban barışa katılmak isterse biz de onlara destek vereceğiz'.

Afganistan'da geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan silahlı muhalif gruplardan Hizb-i İslami Partisinin lideri Gülbeddin Hikmetyar, Taliban'ın barış istemesi halinde destek vereceklerini söyledi.

Hikmetyar, başkent Kabil'de düzenlenen mitingde partililerle bir araya geldi.

Parlamento seçiminin zamanında yapılmasını istediklerini belirten Hikmetyar, Taliban'a barış çağrısını yineleyerek ''Taliban barışa katılmak isterse biz de onlara destek vereceğiz'' dedi.

Hikmetyar, dış güçlerin Afganistan seçimlerine müdahele etmesini istemediklerini, sadece gözlemci olabileceklerini belirtti.

Afganistan'ın bazı bölgelerinde teröristlerden daha çok etnik gruplar arasında çatışmaların yaşandığını ifade eden Hikmetyar, kimsenin mevcut yönetimi yıkmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

- Afgan hükümeti barış anlaşmasına uymuyor iddiası

Hikmetyar, Afganistan'ın bazı komşularının terör gruplarını desteklemeyi bırakması gerektiğinin altını çizerek komşularla iyi ilişkiler kurmak istediklerini aktardı.

Hikmetyar, ''Parti olarak parlamento seçimlerinin zamanında yapılması, sonuçların zamanında açıklanması ve yurt dışındaki Afgan sığınmacıların oy kullanmasını istiyoruz.'' diye konuştu.

Afganistan hükümetinin Hizb-i İslami Partisi ile yaptığı barış anlaşma metnindeki maddeleri uygulamaya sokmadığını vurgulayan Hikmetyar, aksine bazı parti üyelerinin tutuklandığını bildirdi.

- Barış anlaşması

Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami lideri Hikmetyar arasında geçen yıl barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma maddeleri arasında Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri için ayrı bir kışla yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Hizb-i İslami Partisi, 14 yıldır Afganistan hükümetine karşı savaşıyordu. Örgüt üyeleri birçok kez Kabil başta olmak üzere çeşitli kentlerde güvenlik güçlerini ve yabancıları hedef alan saldırılar düzenlemişti.
Kaynak: AA