Okuma Yazması Olmadan 30 Şarkı Besteledi

Maddi sıkıntılardan dolayı okuma ve yazma öğrenemeyen inşaat işçisi Osman Çınar azmetti 30 şarkı besteledi.

Okuma Yazması Olmadan 30 Şarkı Besteledi
Bitlis’ten 18 yıl önce maddi sıkıntılar nedeniyle Ankara’nın Beypazarı ilçesine Osman Çınar, annesi ve 5 erkek kardeşi ile birlikte göç etti. 36 yaşındaki 3 çocuk babası Çınar, okuma ve yazma bilmediği için hayatın zorluklarını yaşıyor. Geçimini inşaatta çalışarak sağlayan Çınar, molalar da ise aklına gelen şarkı sözlerini ses kaydına alıp daha sonra besteye dönüştürüyor. Babasının maddi sıkıntıları nedeniyle Çınar ve kardeşleri, okula gidememelerinden dolayı okuma ve yazma öğrenemedi.

“OKUMA VE YAZMA BİLMEDİĞİMDEN DOLAYI HAYATI YARIM YAŞADIM”

Okuma ve yazma bilmediğinden dolayı hayatı yarım yaşadığını ifade eden Çınar, şunları kaydetti:

“Okumak yazmak için sürekli mücadele ediyorum. Bilgisayar ve telefon sayesinde biraz olsun kendimi geliştirdim. Harfleri tanımaya başladım. 3 tane çocuğum var okula gidiyorlar. Onlarla beraber yazmak ve okumak için derslerine bakıp çalışıyorum. Benim yaşadığım sıkıntıları yaşamamaları için onları okutacağım. Çocuklarım, vatana ve millete hayırlı olsunlar. Hiç yarım kalmasınlar benim gibi o duyguyu hiç yaşamasınlar.”

“HİÇ ÖĞRETMENİM OLMADI”

Hiç öğretmeninin olmadığını söyleyen Çınar, “Okula gidemediğimden dolayı tebeşir tozu yutmadım. Çok güzel insanlarla tanıştım. Kendimizi onların yaşam tarzına bakarak geliştirmeye çalıştıklarını “söyledi.



Okuma ve yazma bilmediği için aklına gelen şarkı sözlerini ses kayıt cihazı veya telefona kaydettiğini anlatan Çınar, “Yazıp okuyamadığım için sıkıntı çekiyorum. Bir tarafım yarım bu yüzden. Şarkı sözlerini aklıma geliyor ama onları yazamıyorum. Şarkı sözlerini ses kayıt cihazı veya telefon sayesinde kaydediyorum” dedi.

Okuma ve yazma bildiğinden dolayı şarkı sözlerini notere onaylatmak için yanında şahitler götürdüğünü anlatan Çınar, şunları kaydetti: “Kaydettiğim şarkı sözlerini noter onaylatmak için gittiğimde görevliler bana okutmaya çalışıyor. Okuyamadığım için bu sefer şahit istiyor. Şahitler huzurunda yazdığım sözler noter tarafından onaylanıyor. 30 tane şarkı bestem var. Daha çoğunlukla arabesk türde söz yazıyorum ve besteliyorum.”

Okuma ve yazma bilmediğinden dolayı ilginç olaylarda başına gelen Çınar, “Ankara’da sahneye çıktım. Bir beyefendi ile hanımefendi masa da oturuyor. Kâğıda bir şey yazarak garson tarafından bana gönderdiler. Ben kâğıdı açıp baktım ve anlamadığım için kafa selamı verdim. Birkaç defa daha gönderdiler. Ben yine onlara kafa selamı verdim. Benim için konfeti falan patlattılar. Bende artık garson arkadaşı çağırıp kâğıtta ne yazdığını sordum. Garson arkadaşta şarkı isteği olduğunu söyledi.

Ben istedikleri şarkıyı söyleyemediğim için masadakiler bana sinir oldu. Sonra masaya gidip özür diledim. Okuma yazama bilmediğimi anlattım. Okuma yazama bilmemenin kötü tarafını yaşadım. Kendini ifade edemiyorsun.”

(Ömer Çetin - Cem Geçim - Kaya Güneş/İHA)
Kaynak: İHA