NATO Savunma Bakanları Toplantısı Başladı

NATO Genel Sekteteri Jens Stoltenberg, “Kuzey Kore dahil olmak üzere uluslararası güvenliği tehdit eden konuları tartışacağız” dedi.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı Başladı
NATO Genel Sekteteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları oturumunun açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Stoltenberg, NATO Savunma Bakanlarının, 2 gün boyunca sürecek toplantısında dün açıkladığı gündem başlıklarını tekrar aktardı. Stoltenberg, “NATO Komuta yapısı ittifakın bel kemiğidir. Bu komuta yapısı, değişen güvenlik koşullarını yansıtmak ve müttefikin uyumlu bir şekilde çalışmasına imkan sağlıyor. Bu noktada komuta yapısının sağlam, çevik ve amacına tam uyacak şekilde gelişmeye devam etmesi gerekir. Bu nedenle bugün bakanlar Atlantik ve Avrupa’nın dört bir yanındaki birlikleri iyileştirmek için yeni komutanlıklarla uyarlanmış NATO Komuta yapısı için bir taslak üzerinde anlaşmaya varacaklar. Ayrıca yol, demiryolları ve havaalanı gibi sivil altyapı için askeri gereksinimlerimizi güncellemeliyiz. Bu NATO için hayati öneme sahiptir” dedi.

Siber güvenliğe de değinen Stoltenberg, “NATO için siber güvenlik öncelikli konular arasında” dedi.

Akşam yemeğine Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin katılacağını aktaran Stoltenberg, “Kuzey Kore dahil olmak üzere uluslararası güvenliği tehdit eden konuları tartışacağız. Barış yolunu bulmak için baskı yapacağız. BM yaptırımlarının eksiksiz ve şeffaf bir şekilde uygulanmasına ihtiyaç duyacağız. Rusya ve Çin’in komşu ülkeler olarak ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olarak özel bir rolü var. Bu global bir yanıt gerektiren küresel bir tehdittir” dedi.

Yarın Afganistan’daki artan saldırıları görüşeceklerini aktaran Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Afganistan’ın uluslararası terörizmle mücadelesinde daha fazla destek vermeye ve güçlendirmeye katkıda bulunacaklarına devam edeceklerini belirtti.

Bölgede kalıcı bir siyasi çözüm yolunun aranacağını aktardı.
Kaynak: İHA