'Kara Hafta İstanbul Festivali'

Festivalin bu yılki teması, 1955'de Pera Palace'ta konaklayan, James Bond karakterinin yaratıcısı Britanyalı yazar Ian Fleming olacak Açılış töreninde Polisiye Edebiyat Emek Ödülü, Doğan Hızlan'a verilecek.

Pera Palace Hotel Jumeirah tarafından bu yıl 3.'sü gerçekleştirilecek "Kara Hafta İstanbul Festivali"nin bu yılki teması 1955'de otelde konaklayan, MI6 ajanı James Bond karakterinin yaratıcısı Britanyalı yazar Ian Fleming olacak.

Pera Palace Hotel Jumeirah'da gerçekleşen basın toplantısında konuşan Yazar Ahmet Ümit, festivalin 3 yıllık uzun bir çalışma olduğunu anlattı.

Bunun kendisi için kıvanç verici durum olduğunu anlatan Ümit, şöyle konuştu:

"Çünkü 1996'da Sis ve Gece romanımı yazdığım zaman Türkiye'de, 'Burada polisiye roman yazılır mı? Türkler polisiye roman yazar mı? Biz niye polisiye roman yazamayız? Türkiye'de polisiye roman yazılmaz çünkü suç kültürümüz buna uygun değil.' diyenler bile vardı ve bunu ciddi ciddi edebiyat adamlar söylüyordu. Polisiye edebiyatın ikinci sınıf olduğu sıkça dile getiriliyor, küçümseniyordu. Aradan geçen süre içerisinde sadece benim gayretlerim değil, burada bulunan insanların ve polisiye roman okurlarının, genç yazarlarımızın da gayretleriyle birlikte bugün artık bizim, 3. kez yaptığımız bir festivalimiz var. Bir dergi çıkarıyoruz bu alanda, böyle bir polisiye birliği kuruldu."

Gazeteci, şair ve eleştirmen Metin Celal de festival kapsamında önemli ve özel etkinlikler olduğunu aktararak, "Kara Hafta, 16 Kasım'da başlayacak ve açılış töreninde Polisiye Edebiyat Emek Ödülü, Doğan Hızlan'a verilecek. 17-18 Kasım günlerinde de öncelikle James Bond karakterinden, Ian Fleming'in tema olarak seçildiği programımızı hayata geçireceğiz. Hem James Bond karakterini yazan hem de polisiye edebiyatın dünyada önemli isimlerini ağırlayacağız." diye konuştu.

Şair Adnan Özer ise emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi:

"Her seferinde yazarlarımızla konuşurken biraz da bu işin felsefesine doğru gidiyoruz. Orta Avrupa'nın en büyük eleştirmeninin de söylediği gibi eleştirisi olmayan edebiyat, kötü edebiyattır. Polisiyesi olmayan bir edebiyat da eksik bir edebiyattır. Bu eksiklik ise şehir olmayan edebiyattır. Şehri olmayan edebiyat demek, mimarisi, mühendisliği olmayan dolayısıyla aklı, zamanı, hızı, rastlantısı, sürprizi ve Ahmet Ümit'i olmayan bir edebiyat demektir. Ne güzel ki hep beraberiz, herkesi festivale bekliyoruz."

Sponsor DenizBank'ın Genel Müdürü Hakan Ateş de Kara Hafta'nın 3. yılında polisiye roman tutkunları tarafından merakla beklendiğini dile getirerek, "Sayısız edebiyatçıyı, devlet adamını ve sanatçıyı konuk etmiş, romanlara ve filmlere konu olmuş büyülü mekandayız. James Bond karakterinin Britanyalı yazarı Ian Fleming 1955'de bu otelde konaklamış. Agatha Christie de yine bu otelin 411 numaralı odasında kalıyor. Polisiye, okuma alışkanlığı kazandıran, sonunda neler olacak heyecanını insanın içinde yaratan ve tutkuya dönüştüren ilginç bir türdür. Ben Ahmet Ümit'in kitaplarının bunun en üst örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Burada festival kapsamında dünyanın diğer ülkelerinden gelen polisiye yazarlarını ve Türkiye'de bu konuya gönül veren ve iyi eserler yazmış diğer yazarlarımızı da ağırlayacağız." diye konuştu.

- "125 yıldır otelimizde konaklamış, değerli yazarları anıyoruz"

Pera Palace Hotel Jumeirah Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Erol ise James Bond karakterini yaratan ve 1955'te otelde konaklayan Ian Fleming temalı bir festivali gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını vurgulayarak, festivalle hem İstanbul'a uluslararası düzeyde bir etkinlik kazandırdıklarını hem de 125 yıldır otelde konaklamış Agatha Christie, Ernest Hemingway, Ian Flemming, Umberto Eco gibi değerli yazarları anmış olacaklarını ifade etti.

Festival, 17-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.
Kaynak: AA