ISTAC İle Karadeniz Kara Yolu Taşıma Dernekleri Birliği Arasında Anlaşma

İstanbul Tahkim Merkezi, etkinliğini Karadeniz ülkelerine de yaygınlaştırmaya yönelik olarak Karadeniz Ekonomik İş Birliği Karayolu Taşıma Dernekleri Birliği ile protokol imzaladı İki kurum arasında imzalanan protokol gereğince, BSECURTA üyeleri uyuşmazlık sorunlarının çözümü için ISTAC’a başvurmaya teşvik edilecek ISTAC adına Başkan Prof. Dr. Akıncı: 'Anlaşmayla taşımacılık alanında faaliyet gösteren firmaların tahkim ve diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri hakkında bilinçlenmesi, ISTAC’ın sektöre tanıtılması ve taşıma senetlerinde ISTAC tahkim şartının yazılması sağlanacak'

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), etkinliğini Karadeniz ülkelerine de yaygınlaştırmaya yönelik olarak Karadeniz Ekonomik İş Birliği Karayolu Taşıma Dernekleri Birliği (BSEC-URTA) ile protokol imzaladı.

İSTAC'dan yapılan açıklamaya göre, Karadeniz ülkelerinin tüm kara yolu taşıma derneklerini çatısı altında toplayan BSEC-URTA ile ISTAC arasındaki imza töreni ISTAC yönetim merkezinde yapıldı.

İki kurum arasında imzalanan protokol gereğince, BSEC-URTA üyeleri uyuşmazlık sorunlarının çözümü için ISTAC’a başvurmaya teşvik edilecek. Bu hedef doğrultusunda BSEC-URTA tarafından kurulacak "Temas Noktası", ISTAC ile eş güdümlü olarak çalışacak. ISTAC bünyesinde oluşturulması planlanan “Karayolu Taşımacılığı ve Lojistik Çalışma Komisyonu”na da BSEC-URTA yönetimi azami destek sağlayacak.

- "ISTAC’a hakem ve uzman listesi sunulması kolaylık yaratacak"

İş birliği protokolüne ISTAC adına Başkan Prof. Dr. Ziya Akıncı, BSEC-URTA adına Genel Sekreter Haydar Özkan imza atarken, burada bir konuşma yapan ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akıncı, ithalat ve ihracatın büyük bir kısmının karayolu taşımacılığı ile gerçekleştiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Türkiye ile bağlantılı taşımalarda kara yolu trafiği çok önemli… Dolayısıyla ISTAC ile BSEC-URTA arasında imzaladığımız bu anlaşma ülkemiz için çok önemli fırsatlar sunuyor. Taraflar arasında karayolu taşımacılığında çok sayıda uyuşmazlık doğuyor.

Uyuşmazlıkların kısa sürede, en az masrafla, en etkin şekilde çözülmesi tüm tarafların menfaatine hizmet ediyor. Bu anlaşmayla taşımacılık alanında faaliyet gösteren firmaların tahkim ve diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri hakkında bilinçlenmesi, ISTAC’ın sektöre tanıtılması ve taşıma senetlerinde ISTAC tahkim şartının yazılması sağlanacak. Bu kapsamda CMR (Convention Marchandise Routier) taşımacılık belgesi ve tahkim eğitimi başta olmak üzere seminer, konferans gibi etkinlikler planlıyoruz. Ayrıca önümüzdeki süreçte BSEC-URTA tarafından ISTAC’a hakem ve uzman listesi sunulmasının da taşımacılık dünyası için önemli bir kolaylık yaratacağını düşünüyoruz."

- "İki kurumun attığı bu adım sektörümüze yeni ufuklar açıyor"

Tüm Karadeniz ülkelerinin taşımacılık şirketlerini, bir başka deyimle kamyoncuları temsil eden BSEC-URTA Dönem Başkanı Aslı Gözütok da kara yolu taşımacılığında karşılaşılan ticari uyuşmazlıklarda "tahkim"i önemsediklerini ve ISTAC ile çok yönlü iş birliğinin sektöre avantaj sağlayacağını ifade etti.

BSEC-URTA Genel Sekreteri Haydar Özkan ise uluslararası kuruluşlarla ilişkilerin geliştirilmesi yönünden ISTAC ile iş birliğinin sağlayacağı katkılara işaret ederek, "İki kurumun attığı bu adım sektörümüze yeni ufuklar açıyor. Uyuşmazlıklara ISTAC tahkiminin sağlayacağı hızlı ve ekonomik çözüm fırsatlarının, Karadeniz Ekonomik İş birliği Örgütü (KEİ) bölgesi taşımacılık sektörünü daha ileriye taşıyacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA