'Gül' İçin Tekerlekli Sandalyesiyle Her Gün 10 Kilometre Katediyor

Diyarbakır'da doğuştan bedensel engelli Veysi Yıldırım, 12 yıldır kentin işlek caddesinde gül satmak için her gün tekerlekli sandalyesiyle 10 kilometre yol katediyor 'Sevene de sevmeyene de canlı gülümüz var' diye seslenerek sattığı güllerden elde ettiği kazançla ailesinin geçimine katkı sunan Yıldırım'ın hedefi, çiçekçi dükkanı açarak engellilere istihdam sağlamak Yıldırım: 'Kimseye muhtaç değilim. En azından dilenmiyorum, çalışıyorum. Çalışmayı çok seviyorum. Bu güllerle kırılan gönülleri tamir ediyorum' Müşterilerden Bingöl: 'Onuru ile çalışan bir insan. Kendisinden gül almadan geçemiyoruz'

MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakır'da yaşayan bedensel engelli Veysi Yıldırım, tekerlekli sandalyesiyle kilometrelerce yol katederek gül satıp aile bütçesine katkı sunuyor.

Doğuştan iki bacağı olmayan ve 12 yıl önce çalışmaya karar veren 27 yaşındaki Yıldırım, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine gül satmaya başladı.

Yıldırım, sabah erken saatlerde merkez Bağlar ilçesinde bir binanın 2'nci katındaki evinden ellerini kullanarak iniyor.

Daha sonra tekerlekli sandalyesine binen Yıldırım, toptancıdan satın aldığı güllerle merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki kentin işlek Yaşar Kemal Caddesi'nde yerini alıyor.

Yıldırım, gün boyu "Sevene de sevmeyene de canlı gülümüz var" diye seslenerek satış yapıyor.

Yaz kış demeden çalışmayı sürdüren Yıldırım bir günlük gül mesaisi için 10 kilometre yol gidiyor.

Sattığı güllerden elde ettiği kazançla ailesinin geçimine katkı sunan Yıldırım, azmi ile de örnek oluyor.

Yıldırım'ın en büyük hedefi çiçekçi dükkanı açarak engellilere istihdam sağlamak.

- "Kimseye muhtaç değilim"

Yıldırım AA muhabirine, 2 kardeşi bulunduğunu, babasının emekli olduğunu, geçimlerine katkı sunmak için çalıştığını söyledi.

"Ailem beni bu yaşa kadar getirdi, bana destek çıktılar. Şimdi ben onlara destek oluyorum." diyen Yıldırım, günde 10-15 gül sattığını belirtti.

Yıldırım, kimseye ihtiyaç duymadan hayatını sürdürdüğünü ifade ederek, "En azından dilenmiyorum, çalışıyorum. Çalışmayı çok seviyorum. Yaz kış demeden bu mesleğimi 12 yıldır yapıyorum. Üniversiteli arkadaşlar olsun, buradaki vatandaşlar olsun beni gördüklerinde mutlu oluyorlar, benden gül alıyorlar. Bu mesleği ileride de yapmaya devam edeceğim." diye konuştu.

Engeline rağmen çalışarak ailesine destek olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Yıldırım, çalışmayı sürdüreceğini aktardı.

Yıldırım, "İleride çiçekçi dükkanı açmak istiyorum. Açacağım dükkanda benim gibi engeli olan kişileri çalıştırmak istiyorum." dedi.

- "Güllerle kırılan gönülleri tamir ediyorum"

Gülün anlamlı bir çiçek olduğuna işaret eden Yıldırım, gül satarken "Sevene de sevmeyene de canlı gülümüz var" diye seslendiğini söyledi.

Yıldırım, "Mutluyum, gururluyum. İnsanların birbirlerini sevmeleri için canlı gül satıyorum. Bu güllerle kırgın ya da küskünleri barıştırıyorum. Bu güllerle kırılan gönülleri tamir ediyorum. " ifadelerini kullandı.

- "Hayat mücadelesine hayran kaldım"

Toptan çiçek satışı yapan Selahattin Gültekin, 5 yıldır bu işle uğraştığını, her sabah canlı çiçek alıp, satan Yıldırım'ın azminin herkese örnek olması gerektiğini belirtti.

Hayata tutunmak için sağlıklı vatandaşların dahi Yıldırım'ın yaşamından ders çıkarması gerektiğini söyleyen Gültekin, "Kendisini çok seviyoruz. Çoğu insanın yapamadığı hayat mücadelesini veriyor. Biz de onun bu hayat mücadelesine baktığımızda kendisinden cesaret alıyoruz. Kendisini gördüğümüzde mutlu oluyoruz. Engeli olmasına rağmen verdiği bu hayat mücadelesine hayran kaldım." şeklinde konuştu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünde öğrenci Redife Bingöl de caddeden her geliş geçişinde Yıldırım'a rastladığını aktardı.

Bazılarının elleri ve ayakları olmasına rağmen dilendiğine işaret eden Bingöl, bedensel engelli Yıldırım'ın ise evine ekmek götürebilmek için mücadele verdiğini anlattı.

Bingöl, "Kazandığı para helal. Şerefi ile ekmek parasını kazanıyor. Onuru ile çalışan bir insan. Kendisinden gül almadan geçemiyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA