Filistin Yönetiminin 'Emeklilik Kararı' Endişelere Yol Açıyor

Filistin yönetiminin, Gazze'deki sivil ve askeri memurları erken emekliye ayırma kararının, bölgede olumsuz yansımaları olacağı özellikle işsizlik sorununun daha da artmasına yol açacağı belirtiliyor Gazze'deki Memurlar Sendikası Başkanı Ebu Cerrad: 'Filistin hükümetinin erken emekliye ayırdığı memurların sayısı 14 bine ulaştı' Siyasi analist Avkel: 'Erken emeklilikle çalışanların maaşlarında yaşanacak düşüş, iç pazarı olumsuz etkileyecek, özellikle banka borcu olanları ciddi bir karışıklığa sürükleyecek' Filistinli siyasi analist ve yazar Habib: 'Filistin hükümetinin binlerce görevli hakkındaki erken emeklilik kararı, kendisi ve Devlet Başkanı Abbas aleyhinde bir kamuoyu yaratabilir'.

NUR EBU IYŞE - Filistin hükümetinin henüz emeklilik yaşına ulaşmamış binlerce Gazzeli memur hakkında birkaç gün önce aldığı "emeklilik kararının" bölgede endişeye neden olduğu ifade ediliyor.

Yerel basında yer alan haberlerde, Filistin hükümetinin söz konusu karar kapsamında, 5 bin 280'i Gazze, 2 bini Batı Şeria'dan 7 bin 280 askeri görevliyi "erken emekliye ayırdığı" belirtilerek, bu görevlilerin maaşlarının yüzde 70'ini alabileceği aktarılıyor. Filistin hükümeti veya Fetih Hareketi'nin konuya ilişkin bir açıklama yapmaması da dikkati çekiyor.

Gazze'deki Memurlar Sendikası Başkanı Arif Ebu Cerrad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin Gazze'deki sivil ve askeri sektörde çalışanlar hakkında suç işlediğini ifade ederek, "Filistin hükümetinin erken emekliye ayırdığı memurların sayısı 14 bine ulaştı." dedi.

- "İşsizlik oranında artış olabilir"

Ebu Cerrad, Filistin hükümetinin Gazze'deki çalışanlarının haklarını ihmal ettiği ve erken emeklilik kararının herhangi bir standarda dayanmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bazen üst düzey yetkililerden arkadaşlarımız emekli olurken bazen de 30'lu yaşlarda gençler emekli ediliyor. Bu karar, Gazze bölgesi ve emekli olanların aileleri için bir felaket. Gazze Şeridi, yaşamın idamesi için gerekli temel ihtiyaçlardan bile yoksunken, erken emekliler, bölgede işsizlik oranını artıracak."

Binlerce emeklinin, ailelerinin yükümlülüklerini yerine getiremeyecekleri nedeniyle de endişelendiğini vurgulayan Ebu Cerrad, bunlardan yüzlercesinin banka ödemelerinin olduğunu kaydetti.

- Kararın nedeni siyasi mi iktisadi mi?

Ekonomi uzmanı Mazin el-Acle ise söz konusu kararın siyasi değil, ekonomik olduğunu savunarak, "Filistin yönetimi yaklaşık iki yıl önce maaş bütçesindeki açığı kapatmak için uluslararası kurumlar, donör ülkeler, Avrupa Birliği'yle bazı güvenlik memurlarının işten çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı. Ancak erken emeklilik kararının uygulanması, Filistinli gruplar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ertelendi." dedi.

Askeri görevlilerin, Gazze'deki zayıf halka olduğunu ve bu nedenle seçildiğini söyleyen Acle, "Emekliye ayrılan askeri memurlar zengin bir tecrübe birikimine sahip. Çoğu yurt dışındaki askeri ve güvenlik akademilerinden mezun. Hükümet onların sahip olduğu derin birikimden mahrum kalacak." ifadelerini kullandı.

Acle, Filistin yönetimine yapılan yardımların 2008'de 1 milyar 800 milyon dolar olduğunu, 2016'da yarım milyar dolara gerilediğini ayrıca bütçeye ek bir gelirin olmadığını ifade ederek, bu durumda hükümetin çözümü, maaşlarda kısıtlamaya gitmekte bulduğunu ifade etti.

- "Amaç: Orduda genç bir mekanizma oluşturulması"

Öte yandan erken emeklilik kararının, işsizlere istihdamın önünü açması açısından olumlu bir yönü olabileceğini de belirten Acle, önümüzdeki dönemlerde yönetimin yeni kadrolara ihtiyaç duyacağı ve genç neslin eğitilerek orduya katılabileceğini söyledi.

Acle, Filistin yönetiminin, yeni nesilden tamamen kendisine bağlı genç bir mekanizma oluşturmaya çalıştığını belirtti.

Binlerce askeri görevlinin erken emekliliğinin yerel piyasada likitide akışını etkileyeceğine ilişkin açıklamaların uzak bir ihtimal olduğuna işaret eden Acle, "Filistin otoritesi, Gazze'den sorumlu, sınır kapıları ve bakanlıkları teslim aldı. Kurumlardaki faaliyet masraflarını karşılayacak olan da Filistin yönetimi." diye konuştu.

Siyasi analist Talal Avkel ise söz konusu kararın siyasi boyutları da olabileceğine işaret ederek, "Kararın, donör ülkeler ya da harcamalarda tasarrufa gidilmesiyle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca söz konusu kararın hem Gazze hem de Batı Şeria'da uygulanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Harcamaların kısıtlanmasının geniş bir konu olduğunu dile getiren Avkel, yönetimin erken emekliliğe ilişkin resmi bir yorum yapmamasının da tartışmalara yol açtığını savundu.

Avkel, bu uygulamaların Gazzelilerin insani ve ekonomik durumlarını daha da zorlaştıracağını kaydederek, "Erken emeklilikle çalışanların maaşlarında yaşanacak düşüş, iç pazarı olumsuz etkileyecek, özellikle banka borcu olanları ciddi bir karışıklığa sürükleyecek." ifadelerini kullandı.

- Kararın, yönetim aleyhindeki olası etkileri

Erken emeklilik durumunun devam etmesinin, Fetih Hareketi'nin Gazze'deki popülaritesini etkileyeceğini söyleyen Avkel, "Özellikle, Filistin uzlaşısının uygulanması kapsamında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde bu durumun olumsuz sonuçları olacaktır." diye konuştu.

Filistinli siyasi analist ve yazar Hani Habib ise hükümetin binlerce görevliyi erken emekli etmesinin mantıklı ya da hukuksal bir sebebinin olmadığına dikkati çekerek, "Filistin hükümetinin binlerce görevli hakkındaki erken emeklilik kararı, kendisi ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas aleyhinde bir kamuoyu yaratabilir." dedi.

Fetih Hareketi mensuplarının çoğunluğunun güvenlik görevlisi olduğunu hatırlatan Habib, bunun hareketin popülaritesinde ivme kaybına neden olabileceğini söyledi.

Filistin hükümeti "zorunlu emeklilik" kararının 4 Temmuz'daki ilk dalgasında 6 bin 145 görevli hakkında erken emeklilik kararı vermişti.
Kaynak: AA