'Destek Eğitim Odası' Projesi

Sarıyer'de 20 devlet okulunda özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara yönelik 'Destek Eğitim Odaları' açıldı.

Sarıyer'de 20 okulda özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik, özel araç-gerek ve materyallerden oluşan "Destek Eğitim Odaları" hizmete açıldı.

Boğaziçi İlim ve Kültür Vakfı'nın (BİKVA) İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) 2016 Yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü proje meyvesini verdi.

2017 yılında başlanan, öğrencilerin özel eğitim ihtiyacını karşılayacak 20 Destek Eğitim Odası, Sarıyer Zekeriyaköy İlkokulu'nda düzenlenen törenle açıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz, odaların 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını bildirdi.

Odaların içerisinde zeka oyunları, robot setleri, bilim setleri, düşünme setleri gibi materyallerin yer aldığını belirten Tahmaz, "Çocukların zihinsel becerilerinin gelişimine katkı sağlamaya yönelik kurulan sınıflarda çocuklarımıza en üst seviyede eğitim verilecek. Proje, sürdürülebilirlik açısından 3 yıl süreyle BİKVA tarafından koordine edilecek." ifadelerini kullandı.

BİKVA Proje Koordinatörü Abdullah Ensen de Türkiye'deki sosyo-ekonomik yetersizlikler sebebiyle çocukların zihinsel becerilerine katkı sağlayacak çalışmaların eğitimde fırsat eşitliğinin önünde bir engel olarak yer aldığını belirterek, engellerin "Destek Eğitim Odası" gibi projelerle aşılabileceğini söyledi.

Dünyada çok yaygın kullanılan ancak Türkiye'de çeşitli sebeplerle oluşturulamayan bir sistem kurduklarını aktaran Ensen, şunları kaydetti:

"Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımıza zihinsel becerileri, bilimi, robotiği, teknolojiyi birlikte verebileceğiz. Türkiye'de özellikle Destek Eğitim Odaları’nın açılmasıyla ilgili sorunlar yaşanıyor. Bunun nedeni aileler, eğitim mekanları ve programlarının öğrencilerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmemiş olmasıdır. Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara hitap eden mekan ve programlar oluşturarak hem öğrencilerin zihinsel becerilerini artırmayı, hem de öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanmasını hedefliyoruz."

Öğrencilerin ailelerinin de çalışmalara katılabileceği sınıflarda "Çocuklarda Zihinsel Becerilerin Geliştirmesi" konulu ebeveyn seminerleri de gerçekleşecek.

Kaynak: AA