Çocukların Gözlerinden 'Umudun Renkleri'

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde organ nakli bekleyen çocukların, şiir ve resimlerle hastalıklarından dolayı yaşadıkları zorluklar ile umutlarını anlattıkları 'Umudun Renkleri' kitabının tanıtımı yapıldı Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Topbaş: 'Çocuklar kitapta umutlarını çok güzel bir şekilde anlattı. Herkesi duyarlı olmaya, organ bağışı yapmaya davet ediyoruz' Böbrek hastası Karadağ: 'Hayallerimizi kurmaya devam ediyoruz. İnşallah da bir gün gerçekleştireceğiz. Ben buna bütün kalbimle inanıyorum'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde organ nakli bekleyen çocuklar tarafından oluşturulan "Umudun Renkleri" kitabının tanıtımı yapıldı.

KTÜ Organ Nakli Koordinatörlüğü tarafından Prof. Dr. Murat Topbaş ile Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz'ın destekleri, Sefahat Sever ile Ebru Kılıç'ın katkılarıyla yaklaşık 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olan kitap, organ nakli bekleyen çocukların hastalıklarından dolayı yaşadıkları zorlukları, duygularını ve algılarını onların gözünden, kalplerinden, hayallerinden ele alan şiir ve resimlerden oluşuyor.

Hastanenin Aydın İnal Amfisinde düzenlenen tanıtım toplantısı, organ nakli ve organ bağışının önemi ile bu yönde KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde yapılan çalışmaların anlatıldığı sunum ile başladı.

Topbaş, sunumun ardından yaptığı konuşmada, "Umudun Renkleri" kitabının hastanede tedavi gören çocukların eserlerinden oluştuğunu dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Sorumluluklarının çok fazla olduğunu ifade eden Topbaş, "Bu sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bizim bir hayalimiz var. Bölgemizde birçok organ nakli bekleyen hastamız var. Biz onların başka yerlerde değil, evlerinde, KTÜ'de nakil olmalarını sağlamak istiyoruz. Bekleme listemizdeki en son hastamıza nakil yaptığımızda biz bu hayalimizi gerçekleştirmiş olacağız. O nedenle herkesin desteğine ihtiyacımız var." diye konuştu.

Topbaş, kitapta çocukların umutlarını çok güzel bir şekilde anlattığını belirterek, herkesi duyarlı olmaya ve organ bağışı yapmaya davet etti.

- "Mutlu olurlarsa daha iyi olabileceklerine inanıyoruz"

Kitaba katkı veren hastane okulunun öğretmeni Sefahat Sever de çocukların kitapta duygu ve düşüncelerini dile getirmelerine yardımcı olduklarını anlatarak, farkındalık oluşması için bu kitap çalışmalarına önem verdiklerini kaydetti.

Sever, çocukların çalışmaları hakkında da bilgilendirmede bulunarak, "Önemli olan bu çocuklarımız ne hissediyor. Onları çevreye anlatmaya çalıştık. Biz onlara eğitimci olarak nasıl destek verebiliriz onları düşündük, mutlu olmalarını sağladık. Mutlu olurlarsa daha iyi olabileceklerine inanıyoruz ve bu yolda çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

- "Bu kitabın her sayfası bir hikaye"

KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Örem de organ nakli merkezinin önemine dikkati çekerek, merkezin bugüne kadar çok güzel yol aldığını ifade etti.

Hastane okulunun amacına ulaştığını da işaret eden Örem, organ bağışı ve naklinin önemini vurguladı.

Örem, ameliyat ve teşhisin belki de bu işin en kolay tarafı olduğunu dile getirerek, "Bu kadar hasta var, organ bekliyor. Zor olan bu kadar insanı buraya çekmek. İşte bu işin sosyal tarafı, asıl işlenmesi gereken tarafı. Bu kitabın her sayfası bir hikaye. Tek tek incelendiğinde belki film konusu olabilir ama bunları topluma işleyebilmek en zor tarafı. Bize burada çok büyük sorumluluk düşüyor." şeklinde konuştu.

- "Bir sürü hayalimiz vardı, okumak gibi..."

Yaklaşık 4 yıldır böbrek hastası olan Kübra Karadağ da okuldayken böbrek hastası olduğunu öğrendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Diyaliz hastaları olarak bir sürü hayalimiz vardı, okumak gibi. Belki de başka bir sürü şey yapabilirdik ama bunları yapmak yerine hastalıkla uğraşıyoruz. Hayatımız kolay değil ama yaşadığımız her şeye rağmen bir şekilde hayata tutunmaya, güzel düşünmeye çalışıyoruz. Belki bir gün bizde eskisi gibi olabiliriz. Hayallerimizi kurmaya devam ediyoruz. İnşallah da bir gün gerçekleştireceğiz. Ben buna bütün kalbimle inanıyorum."

Feyzanur Kazakcı da 13 yıldır böbrek hastası olduğunu anlatarak, "Hayatım zor. Okula gidemiyorum. Hayattan pek zevk almıyorum, nakil bana da çıkar diye bekliyorum." dedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Halil Kavgacı'nın yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi, hastane personeli, öğrenci, hasta ve yakınlarının da katıldığı tanıtım toplantısında duygusal anlar yaşandı.

Toplantı, hatıra fotoğrafı ve "Umudun Renkleri" kitabının dağıtımı ile sona erdi.
Kaynak: AA