Çeltik Yükselen Fiyatıyla Üreticisini Sevindirdi

Güney Marmara'nın önemli çeltik üretim merkezlerinden Gönen ve Manyas'ta fiyatların geçen yıla göre artması, üreticilerin yüzünü güldürdü Manyas Ziraat Odası Başkanı Danç: 'Çeltik fiyatlarında harmana göre kiloda 2030 kuruş civarında bir artış var' Gönen Ziraat Odası Başkanı Özkurt: 'Geçtiğimiz harman dönemi fiyatlarını baz alırsak bu yılki harmanda satışta kiloda 2025 kuruş artış söz konusu'.

SÜLEYMAN ÖZAYDIN - RIDVAN TANDOĞAN - Trakya, Karadeniz ve Biga gibi bölgelerde kuraklık yüzünden ekim alanı azalan çeltik, artan fiyatıyla Gönen ve Manyaslı üreticilerin yüzünü güldürdü.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin geçen yıl Osmancık ve baldo ile eş değer gösterilen ithal Romeo ve Cameo cinsi çeltik ektiklerini ancak tüccarların bu cinslerde alım yapmaması nedeniyle üreticilerin mallarının elinde kaldığını veya çok ucuza gittiğini belirtti.

Danç, bu yıl ise çiftçilerin elindeki ürünün hasat yapılır yapılmaz satıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Manyas'ta 57 bin dekar alanda çeltik üretimi gerçekleşti. Bazı çeşitlerde artış var, bize 'yerli çeşitleri ekin' diyorlar ama baldo, hastalık yaptığı, verimi düşük olduğu için ithal çeşitler ekiyoruz. Geçen yıl çiftçi satamadığı Cameo cinsi ürünü bu yıl baldo ile aynı fiyata satıyor. Bu yıl tüccar her iki çeşidi daha harmanda değerinde satın alarak, üreticinin yüzünü güldürdü. Önümüzdeki yıl kimse baldo ekmez, hastalığa dayanıksız ve verimi düşük olduğu için baldo yerine verim alan çeşitler ekecektir. Yeni çeşitlerde verim daha yüksek olduğu için çiftçimiz bunları ekecektir."

Hüseyin Danç, üretimde düşüş, fiyatlarda artış olduğunu belirterek, "Trakya'da, Karadeniz'de, Biga'da kuraklık ve diğer nedenlerden dolayı 170 bin dekar civarında ekimde eksiklik var. Çeltik fiyatlarında harmana göre kiloda 20-30 kuruş civarında bir artış var." ifadelerini kullandı.

- "Harmanda satışta kiloda 20-25 kuruş artış"

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt da geçen yıl üretici zarar ettiği için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasaya müdahale ettiğini, bu yıl ise tüccarın henüz hasat aşamasında ürünleri aldığını söyledi.

Özkurt, Gönen ovasında bu yıl 80 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Mevsimsel sıkıntılar nedeniyle geçen yıla göre yüzde 10-15 verim düşüklüğü var. TMO henüz iç piyasaya müdahale etmedi ancak piyasa olumsuza dönerse her an ürün alımına müdahaleye hazır. Şu anda iç piyasada tüccarlar çeltik alımını gerçekleştiriyor üretici an itibarıyla durumdan memnun. Cameo pirinç 2,4-2,6 lira, baldo 3 lira civarında, Osmancık ise 2,2-2,3 lira civarında alıcı buluyor. Bu yıl bölgemizde kendi çeşidimiz olan Gönen Baldo ekimine yönelmişti üreticilerimiz. Geçtiğimiz harman dönemi fiyatlarını baz alırsak bu yılki harmanda satışta kiloda 20-25 kuruş artış söz konusu."

Bölgede çeltik üretiminin yanı sıra ürünü fabrikada işleyip piyasaya süren Serkan Güven ise çeltik fiyatlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 50'lik artış gösterdiğini bildirdi.

Geçen yıl ile bu yılki fiyatları karşılaştıran Güven, şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl üreticiden randımanına göre 1,8-2 lira arasında satın aldığımız baldo ve Cameo cinsi çeltiği bu yıl 2,6-3,1 liradan satın alıyoruz. İmal ettiğimiz pirinci ise kilosunu 5-5,3 liradan toptan satışını yapıyoruz. Yine Osmancık cinsi çeltiği geçen yıl 1,6 liradan satın alırken bu yıl yine randımanına göre 2-2,3 liradan satın alıyoruz. Romeo cinsini de yine Osmancık fiyatından satın alıyoruz ve işledikten sonra bu pirinçleri toptan kilosunu 4-4,3 liradan satıyoruz. Bu yıl ülke genelinde çeltik üretiminde alanında yüzde 15-20 arası azalma var. Bu da gösteriyor ki şubat ayında işlenecek çeltik bulmakta zorlanacağız. Ülke genelinde geçen yıl 1 milyon 200 bin dekar çeltik ekimi yapılırken bu yıl bu rakam kuraklık ve diğer nedenlerden dolayı 100 bin dekar azaldı."

Kaynak: AA