Bulgaristan Hükümeti Brüksel'de

Bulgaristan Başbakanı Borisov: 'Türkiye meselesine gelince, buradaki herkesin örnek gösterdiği gibi Bulgaristan, diğer AB üye ülkelerine kıyasla birliğin dış sınırlarını en iyi koruyan ülkedir. Ülkemiz, Türkiye ile iyi komşuluk ve Schengen alanının nasıl korunacağı konusunda bir örnektir'

SOFYA – Bulgaristan Başbakan Borisov, "Türkiye meselesine gelince, buradaki herkesin örnek gösterdiği gibi Bulgaristan, diğer AB üye ülkelerine kıyasla birliğin dış sınırlarını en iyi koruyan ülkedir. Ülkemiz, Türkiye ile iyi komşuluk ve Schengen alanının nasıl korunacağı konusunda bir örnektir." dedi.

Bulgaristan’ın 2018 yılının ilk yarısında üstleneceği Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı hazırlıklarını görüşmek üzere kabine üyeleri ile Brüksel’de hazır bulunan Başbakan Borisov, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve diğer komisyon üyeleri ile görüştü.

Juncker ile ortak basın toplantısında konuşan Borisov, "Türkiye meselesine gelince, buradaki herkesin örnek gösterdiği gibi Bulgaristan, diğer AB üye ülkelerine kıyasla Birliğin dış sınırlarını en iyi koruyan ülkedir. Ülkemiz, Türkiye ile iyi komşuluk ve Schengen alanının nasıl korunacağı konusunda bir örnektir." diye konuştu.

Dünyada hiç kimsenin ne velileri ne de komşularını seçebilme özgürlüğüne sahip olmadığını vurgulayan Borisov, şunları kaydetti:

"Bizim başka bir seçeneğimiz yok, başka bir politikamız da olamaz. Ben de daima, tüm AB'nın belki en büyük komşusu olan Türkiye ile iyi komşuluk ilişkilerinin olmasının takipçisi olacağız."

Bulgaristan’ın AB dönem başkanlığı sırasında sığınmacıların Avrupa topraklarının dışında tutulmasını isteyeceklerini anlatan Borisov, mültecilerin kendi memleketlerine yakın kalmaları durumunda savaş biter bitmez en kısa sürede ülkelerine geri döneceklerini umut ettiğini söyledi.

Sığınmacıların Avrupa ülkelerine paylaştırılarak yeniden yerleştirilmesine ilişkin sorunlara da değinin Borisov, "Bulgaristan için net olarak söylüyoruz, bize bin 200 kişi yollanacaktı. Bir kişi bile fazla olması söz konusu olamaz. Dış sınırlar, Bulgaristan'ın tarzında korunması gerekiyor. Gerekirse daha çok polis, sınır görevlisi veya para takviyesi yapılsın." ifadelerini kullandı.

Savaştan kaçan sığınmacıların resmi gümrük kapılarından girmeleri, orada sağlık, kimlik ve parmak izi kontrolünden geçirilmeleri gerektiğini vurgulayan Borisov, "Ondan sonra bu sığınmacılar istendikleri yere yollansın. Bu bizim insancıl ve iyi niyetli politikamızın özüdür." diye konuştu.

Borisov, : "Tüm Arap dünyasında savaş sürerken biz sadece sığınmacı alan ülkeler olamayız. Maddi tazminatlar da başka ülkelere gitmesin. Bu savaşlar durmalı. Çünkü eninde sonunda sığınmacıların hepsi Avrupa’ya geliyor ve Avrupa onların hesabını ödüyor." dedi.
Kaynak: AA