Aydemir Şehircilikte Ak Konsepti Yorumladı

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşümde yeni tercihi “bina bazlı dönüşümden ziyade alan bazlı dönüşüm" perspektifi, şehircilikte ak yaklaşım ve felsefenin bir neticesidir. Yerinde dönüşüm, şehircilik alanında atılmış en büyük adımlardan biridir.’ dedi.

Aydemir Şehircilikte Ak Konsepti Yorumladı
AYDEMİR, MİLLETVEKİLİ ÇAKIR’IN ŞİİRİNİ PAYLAŞTI

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili görüşlerini paylaştı, AK Parti’nin şehircilik yaklaşımını yorumladı. Aydemir, Plan ve Bütçe komisyonundaki sunumuna, AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır’ın; “Şehir üstüme gelir/ Beton duvarları tüm süsü ile Saklamaz, saklanmaz Sırları ile/Şehir üstüme gelir/Ay ışığı görmez, Yıldızı bilmez gecesi/ Karanlık, koyu ve donuk/Yapısı ile Şehir üstüme gelir/Sevdalar da ayak oyunları/ Gömülen dostluklarda/Can bulamazsın/ Canlı cesetleri ile Şehir üstüme gelir/ Ve kuytu köşelerde/ Tinerci çocukların acıları/Halden bilmez/ İnsafsız yanı ile/Şehir üstüme gelir/Çaresizliklerin Sokak ortasında/Gün ışığında, yok oluşu ile Şehir üstüme üstüme gelir/ Üstüme üstüme gelir şehir.” dizelerini okuyarak başladı.

GÖNGÖR’ÜN MEDENİYET VE KÜLTÜR TARİFİ

Şehirlerin, o millete ait değerleri ifade ettiğini kaydeden Milletvekili Aydemir, Mütefekkir merhum Erol Güngör’ün, ‘Kültür ve medeniyet arasındaki başlıca farklardan birinin de gaye ile vasıta arasındaki ayrışmadan ibaret olduğu söylenir. Bu kanaatte olan ilim adamlarına göre medeniyet beşeri gayelerin elde edilmesi için kullanılan vasıtaların bütününü ifade eder. Bu bakımdan, teknolojik seviyede meydana getirilen eserler medeniyete aittir. Kültür kıymetleri ise kendi başlarına gaye olan şeylerdir.’ tarifini aktararak, ‘Bu enfes tespiti çok özel bir isim, bizim zihnimizi beslediğimiz, hakikaten “mütefekkir” kavramına birebir oturan rahmetli birine ait, Profesör Doktor Erol Güngör’e ait. Burada, kültür ve medeniyet arasındaki bağa ve aynı zamanda da farka işaret ediyor. Biz çevre ve şehircilik olayına bu açıdan bakıyoruz. Bu tespitleri dikte etmemin amacı özellikle şehircilik yaklaşımımızın da ön sözünü ifade içindir. ‘ diye konuştu.

AYDEMİR İNSANA SAYGIYI AMAÇLAYAN ŞEHİRCİLİĞİ ANLATTI

‘Hemen her alanda olduğu gibi, çevre ve şehircilikte de on altı yıldır hâkim olan ak bir vizyon var. ‘ diyen Milletvekili Aydemir, ‘Çağdaş yaşama imkân ve örgüleriyle ifade edilen bir şehircilik anlayışı, insana saygıyı amaçlayan bir şehircilik. Yaşanabilir çevre içinde ruhu olan şehirler, mazisiyle barışık yaşam alanları, medeniyet ve kültürümüzle özdeş bir yapılanma ve en önemlisi çarpık yapılaşmayla mücadele ve bizim medeniyetimizdeki şehir tarifine uygun bir dönüşüm. AK Parti bu alanda da ilkleri ve yenileri başlatarak reform düzeyinde yatırım ve yaptırımlar gerçekleştirdi. ‘ kaydını düştü.

AYDEMİR’DEN DEĞERLERLE BULUŞMAK VURGUSU

Çevre ve şehircilik Bakanlığının misyon ve vizyonuna değinen Milletvekili Aydemir, ‘Geçmişte sadece hava ve gürültü kirliliğiyle ilgisi sınırlı olan Bakanlığımız on altı yıllık süreçte yeni bir fonksiyon ve işlev kazandı. Altyapı ve kentsel coğrafi bilgi sistemleri, çevre yönetimi, mekânsal planlama gibi ihtisas alanları oluşturuldu. Şehircilik alanında bir milat olan bu yaklaşımın temelini de “değerlerle buluşmak” anlayışı tekvin etti, meydana getirdi. Şehircilikte bizi biz yapan kıymet hükümlerine dönüş, mazi ile hâlin aynı ruh temelinde buluşması ve dahası kendi kültürümüzle yüzleşmek ve yeniden kaynaşmak. Bu süreç tarihi şehirler konseptini de beraberinde getirdi. Millî irade ruhunun mayalandığı mekânlar yeniden ihya edildi. Bizim muhteşem asırlarımızda birer gönül adresleri olan şehircilik kabullerimiz yeniden gündeme geldi. ‘dedi.

AK ÖNDERİN TESPİTLERİ

Plan ve Bütçe Komisyonundaki aktarımında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tespitlerine yer veren Milletvekili Aydemir, ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın Şehircilik Şûrası’nda kaydettiği gibin “Şehirlerin bir ruhu vardır ve insanlar zamanla yaşadıkları şehrin ruhuyla özdeş hâle gelir.” gerçeği son 16 yılda hayata geçirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın en beliğ tariflerinden birisi, belki de başlıcası bu ay içinde yapılacak olan 2’nci Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi’nin amacında vurgulanıyor: Şehircilikte tarihle yüzleşmek, bizi medeni bir millet olarak tarihe kaydeden kültür değerlerimiz noktasında tarihî bir farkındalık atılımı. ‘ diye konuştu.

AYDEMİR YERİNDE DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen kentsel dönüşümde bina bazlı dönüşümden alan bazlı dönüşüme geçilmesini şehircilikte bir milat olarak kaydeden Milletvekili Aydemir. ‘ Yine, Bakanlığımızın kentsel dönüşümde yeni tercihi “bina bazlı dönüşümden ziyade alan bazlı dönüşüm" şehircilikte ak yaklaşım ve felsefenin bir neticesidir. Yerinde dönüşüm, şehircilik alanında atılmış en büyük adımlardan biridir. Sayın Cumhurbaşkanımızın vurgusuyla: “Bir gerçektir ki Türkiye, tarihinin en kapsamlı, sosyal yönü en güçlü, halkımızın her kesimine hitap eden şehirleşme hamlesini bu dönemde gerçekleştirmiştir. Bu alandaki tarihî hamleye katkı veren herkes ve her kesime minnettarız.” dedi.

Kaynak: İHA