Anadolu Üniversitesi Sağlık Araştırmalarına Katkı Sağlayacak

Anadolu Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Birimi, yenilenmiş haliyle faaliyetlerine devam edecek.

Anadolu Üniversitesi Sağlık Araştırmalarına Katkı Sağlayacak
Son yıllarda bilimsel çalışmalara ağırlık veren Anadolu Üniversitesi, bu kapsamdaki faaliyetlerine devam ediyor. Deney hayvanlarının bilimsel çalışmalar doğrultusunda yetiştirilme, barınma ve araştırılması amacıyla kurulan Anadolu Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Birimi, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın da katılımıyla düzenlenen törenle faaliyetlere başladı.

Birimde, özellikle insan sağlığıyla ilgili önemli araştırmalar ağırlıklı olarak yapılacak. Ayrıca yenilenen birim, deney hayvanlarının ve diğer tüm omurgalı hayvanların söz konusu olduğu eğitim öğretim ve bilimsel araştırmalar için önemli bir kurumsal ve yasal zemin oluşturuyor.

"Araştırma faaliyetlerimizi etik kurallar çerçevesinde gerçekleştireceğiz"

Birimle ilgili bilgiler veren Rektör Gündoğan, Anadolu Üniversitesinin son yıllarda araştırmalara büyük önem verdiğini belirtti.

Özellikle son 4 yılda önemli araştırmalar yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Anadolu Üniversitesinin araştırma ve yayın faaliyetleri arasında özellikle üniversitemiz kurulduğundan bu yana en çok yayının son iki yılda yapıldığını görüyoruz. Örneğin Web Of Science’deki yayın sayımızın toplamı yaklaşık 5 bin civarında. Bunun bini son iki yılda yapılmış. Yüzde yirmisi üniversitemizin 60 yıllık tarihinde son iki yılda yapılış durumda. Dolayısıyla bu bizim araştırmaya yönelik yapmış olduğumuz yatırımların da dönüşlerinin ne kadar hızlı olduğunu gösteriyor. Bu merkezde yaptığımız düzenlemeler de aslında bunun bir örneği olarak görülebilir. Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Birimi bizim sadece üniversitemize değil, başka üniversitelere de hizmet veren bir birim. Tabii burada özellikle havan hakları konusuna da çok dikkat etmek lazım. Bakanlığımızın getirmiş olduğu standartlar var. Ruhsatla ilgili tüm sorunlarımız halledildi ve ruhsatımızı aldık bildiğimiz kadarıyla. Dolayısıyla hayvan haklarına saygılı bir şekilde ama araştırma faaliyetlerimizi de etik kurallar çerçevesinde inşallah bu yenilenmiş merkezimizde bundan sonra da gerçekleştireceğiz. Bu merkezi, başta Eczacılık Fakültemiz olmak üzere Fen Fakültemiz özellikle ağırlıklı olarak kullanacak. Ama sadece üniversitemize hizmet vermeyecek bu merkez. Şehirdeki diğer araştırma kurumlarına, Osmangazi Üniversitemize ya da ülkemizin diğer üniversitelerindeki araştırmacıların da merkezden yararlanmasını, istifade etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"İnsan sağlığına yönelik araştırmalar ağırlıklı olacak"

Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Doç. Dr. Bülent Ergun ise, "Bu birimde daha çok insan sağlığı ile ilgili araştırmalar ağırlıklı burada. Eczacılık Fakültesi ve Fen Fakültesi akademisyenlerine bir olanak sağlıyoruz. Tabi öncelikle insan sağlığına yönelik araştırmalar ağırlıklı olacak. Ama burada tabiî ki hayvan haklarını da gözeterek, mevzuattaki her türlü konuya özen göstererek, hayvanlara çok zarar, sıkıntı vermeden araştırmalar yapılacaktır. Bu birimde sadece fare ve sıçanlar üzerinde deneyler yapılabilecek. Ama başka birimlerde kobaylar üzerinde, tavşanlar üzerinde veya büyük baş hayvanlar üzerinde çalışmalar yapılacak. Ama bizim iznimiz fare ve sıçan için alındı bu ruhsat. İnşallah bundan sonra burada çok daha güzel çalışmalar bu modern altyapıyla çok daha güzel, verimli bilimsel çalışmalar çıkacaktır. Üniversitemize de bu sayede ufak bir katkı da bulunabileceğiz diye düşünüyorum" dedi.

Tören, Rektör Gündoğan ve beraberindekilerin binayı gezmesi ve birim için yapılan özel pastanın kesilmesinin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA