Akıncı Üssü Davası

FETÖ'nün, darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Sanık eski kursiyer teğmen Uğur Akyılmaz, savunmasında hain darbe girişimini lanetledi ve darbeyi planlayıp haksız yere suçlanmasına neden olanlardan şikayetçi olduğunu söyledi.

Suçlamaları reddeden Akyılmaz, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'da rutin mesaisinin ardından eşi hamile olduğu için izin istediğini ancak bu talebin filo komutanının toplantı yapacağı gerekçesiyle kabul edilmediğini savundu.

Akyılmaz, eski 141. filo komutanı Hakan Karakuş'un büyük bir Terörle Mücadele Harekatı (TMH) faaliyeti yapılacağını, gizliliğin çok önemli olduğunu belirterek, telefonları toplattığını ileri sürdü.

Karakuş'un, kursiyer teğmenlerin de bu faaliyetle tecrübe kazanacağını söylediğini aktaran Akyılmaz, akşam saatlerinde gelenleri karşılamak üzere otopark alanında görevlendirildiğini bildirdi.

İlerleyen saatlerde Karakuş'un emrinin bulunduğunun belirtilmesi üzerine evinden beylik tabancasını aldığını söyleyen Akyılmaz, gece saatlerinde öğrenci gazinosuna gittiğini ve bir süre uyuduğunu savundu.

Akyılmaz, daha sonra eski yüzbaşı Mete Kaygusuz'un emriyle kuleye gittiğini, burada filo komutanını gördüğünü, komutanın emriyle yeniden gazinoya döndüğünü anlattı.

Güney nizamiyede tam teçhizatlı askerler gördüğünü belirten Ayılmaz, bu askerlerin ağır silahlarla pistten havalanan uçaklara ateş etmeye hazırlandığını, bunun üzerine bu kişilere engel olduklarını ve bu sırada darbe girişiminden haberinin olmadığını ileri sürdü.

Akyılmaz, sabah saat 08.00 sıralarında filoya geldiğini, çıkışların serbest olduğunu duyunca, çalışma odasındaki telefonunu alıp evine gittiğini anlattı.

- "Ünal'ı 141. filoya götürdüm"

Darbe girişimi gecesi dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ı Akıncı Üssü'nde 141. filoya götüren aracın şoförlüğünü yapan sanık eski kursiyer teğmen Mesut Açıkgöz de suçlamaları kabul etmedi.

15 Temmuz'da sabah brifingi sonrası filoda ders çalıştığını, bayrak töreninin ardından mesainin bitirildiğini anlatan Açıkgöz, sosyal faaliyet mesajı gelince 143. filoya gittiğini söyledi.

Açıkgöz, eski filo komutanı Mustafa Azimetli'nin telefonları toplattıktan sonra TMH ve sosyal faaliyet olacağını, bu kapsamda kursiyer teğmenlere de görev verileceğini söylediğini anlattı.

Bir akrabası geleceği için izin alarak aracını eşine bırakıp geri döndüğünü belirten Açıkgöz, ilerleyen saatlerde Azimetli tarafından üsse gelenleri filoya yönlendirme konusunda görevlendirildiğini bildirdi. Açıkgöz, bu görevinin kısa sürdüğünü, daha sonra Azimetli'nin kendisini şoför olarak görevlendirdiğini ifade etti.

Şoförlüğünü yaptığı araçla 141. ve 143. filo arasında birkaç kez gidip geldiğini, uçuş eğitmenleri ve rütbeli başka askerleri taşıdığını anlatan Açıkgöz, daha sonra eski harekat komutanı Ahmet Özçetin'in emriyle onu takip ettiğini ve piste gittiğini belirtti.

Burada bekleyen uçaktan Abidin Ünal'ın indiğini dile getiren Açıkgöz, Ünal ile koruması olduğunu düşündüğü askerlerin aracına bindiğini ve onları 141. filoya götürdüğünü kaydetti. Açıkgöz, Ahmet Özçetin'in makam aracıyla önlerinden gittiğini, kendisinin onu takip ettiğini söyledi.

Sanık Açıkgöz, arkadaşlarının yanına gittiğinde televizyonda kalkışma haberlerini gördüğünü anlattı. Akıncı'nın durumunu anlamaya çalışırken eski binbaşı Ali Karabulut'un emriyle 141. filoya gidip geri geldiğini ileri süren Açıkgöz, döndükten sonra bir rütbelinin aracı istemesi üzerine yakıt olmadığını söylediğini savundu.

Filonun yakınındaki havuz bölgesine gittiğini belirten Açıkgöz, şoförlüğünü yaptığı aracın o gece bir daha kullanılmaması için aracı oraya bıraktığını öne sürdü. Açıkgöz, aracın aküsünün bitmesi ve o bölgeye gelecek uçakları oyalaması için de farlarını açık bıraktığını iddia etti.

Öğrenci gazinosuna geçtiğini ve burada beklerken pistin bombalandığını anlatan Açıkgöz, yaşanan karmaşadan yararlanarak, telefonunu aldığını ve üssü terkettiğini söyledi.

- MEBS okulundan getirilen kursiyerler

Olay tarihinde MEBS okul komutanlığında kursiyer teğmen olan sanık Veli Karakuş da 15 Temmuz'da öğleden sonra bölük komutan vekili Eren Çalışkan'dan izin alarak Etimesgut'taki süvari sürücü kursuna gittiğini, dersten sonra evine geçtiğini anlattı.

Akşam saatlerinde okuldaki diğer kursiyerlerle irtibat kurdukları WhatsApp grubuna Eren Çalışkan'ın "Herkes okula gelsin, tabur komutanının emri, sorgulamayın." şeklinde mesaj gönderdiğini iddia eden Karakuş, tabura geldiğinde Çalışkan'ın emriyle teçhizat aldığını söyledi.

Karakuş, eski tabur komutanı yarbay Metin Bilgici'nin bir görev verildiğini ve bunu yerine getireceklerini söylediğini aktararak, Bilgici'nin emriyle kendi araçlarıyla birlikten çıktıklarını belirtti. Telefonunu birliğinde unuttuğunu savunan Karakuş, Bilgici'yi takip ettiklerini ve Akıncı Üssü'ne geldiklerini bildirdi.

Burada havacı bir teğmenin kendisini patika yolu birbirine bağlayan tel örgülü, eski bir kapıya bıraktığını ve "Buraya gelen olursa ön kapıya yönlendirirsiniz." dediğini ifade eden Karakuş, 15 dakika sonra Bilgici'nin geldiğini "Sıkıntı yok, amirlerinizin dediğini yapın, bekleyin." diyerek yanlarından ayrıldığını belirtti.

Daha sonra bulundukları yere kimsenin gelmediğini ifade eden Karakuş, ilerleyen saatlerde silah sesleri ve bağrışmalar duyduklarını, bunun üzerine arkadaşının telefonuna baktığını anlattı.

Telefonda okuldaki komutanlardan illegal bir iş yapıldığı yönünde mesaj gördüklerini belirten Karakuş, havanın aydınlanmasını beklediklerini ve pistin bombalanmasının ardından üsten çıktıklarını söyledi.

Sanık Karakuş, hiçbir olaya karışmadığını, darbeden haberinin olmadığını savundu.

Duruşmaya öğle arası verildi.
Kaynak: AA