ABD'den Suudi Arabistan'ın İran Açıklamasına Destek

Beyaz Saray: 'İran rejiminin faaliyetlerini kınıyoruz. Bu saldırganlık ve uluslararası hukuk ihlaline karşı Suudi Arabistan ve Körfez müttefiklerimizin yanındayız'

ABD yönetimi, Suudi Arabistan'ın, İran'ın Yemen'de Husi milislere güdümlü füzeler başta olmak üzere yasa dışı silah sağlamakla suçladığı açıklamasına destek verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açılamada, Suudi Arabistan'ın Husi milislerin gerçekleştirdiği füze saldırlarının arkasındaki İran desteğini "ifşa eden" açıklamasından duyulan memnuniyet vurgulandı.

Açıklamada, "İran'ın bölgedeki faaliyetlerini kınıyoruz. İran rejiminin saldırganlığı ve uluslararası hukuk ihlalleri karşısında Suudi Arabistan ve Körfez müttefiklerimizin yanındayız." denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yemen'deki çatışmalar başlamadan önce ülkede bu füze sistemleri yoktu. İran rejiminin kendi bölgesel ihtirasları için Yemen'deki çatışmayı kışkırttığını ortaya koyan bu kanıtlar hakkında kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi için Birleşmiş Milletler'e çağrı yapıyoruz.

ABD, tüm ülkeleri İran rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nin, Husiler'e silah satışını yasaklayan ve İran'ı silah ve güdümlü füzeler başta olmak üzere her türlü ilgili donanımı ihraç etmekten men eden 2216 ve 2231 no'lu kararlarını sürekli olarak ihlal eden İran rejimine hesap sormaya çağırmaktadır. Husi milislerin, İran Devrim muhafızlarının sağladığı olanaklarla Suudi Arabistan'a düzenlediği saldırılar, bölgesel güvenliği ve BM'nin çatışmaya çözüm bulma konsundaki çabalarını tehdit etmektedir.

ABD, bu saldırılara karşılık vermek ve İran rejiminin bölgedeki istikrarı tehdit eden faaliyetlerini ifşa etmek için benzer görüşteki ortaklarıyla birlikte çalışmayı sürdürecektir."

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın kuzeydoğusuna dün Yemen'den atılan balistik füze, hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmişti. Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.
Kaynak: AA