Yemen Merkez Bankası 1 Trilyon Riyal Basacak

Yemen Merkez Bankasının 2018’de 5 milyar dolar değerinde 1 trilyon riyal banknot para basacağı bildirildi. Yemen Merkez Bankasının, hem eskiyen paraları değiştirmek hem de memurların maaşlarını ödeyebilmek için para basmasının mahalli paranın değerine büyük bir etki yapmasının beklendiği kaydedildi.

Yemen Merkez Bankası, yayınladığı yıllık raporda tedavüldeki eskiyen banknotların yüzde 90’ının değiştirileceğini açıkladı.

Yemen riyalinin Rus firması Goznak tarafından basılacağı belirtildi. Yemen’de 1 milyon 250 bin devlet memurunun bir yıldır maaş alamaması ve yaşanan likidite sıkıntısı sebebiyle Yemen ekonomisinin büyük bir daralma yaşadığı kaydedildi. Petrol ve gaz ihracatının durması ve gelen yardımlardaki azalma sebebiyle 2015 Ocak ile 2016 Ağustos arasında bütçede 7 milyar dolar değerinde 1 trilyon 590 milyar riyallik bir kayıp oluştuğu kaydedildi.

Bütçe açığını telafi etmek için Yemen Merkez Bankasının para basmaya yöneldiği, basılan 600 milyar riyalden 420 milyar riyalinin Aden’deki Merkez Bankasına geldiği, 180 milyar riyalin bu ay gelmesinin beklendiği kaydedildi.
Kaynak: İHA