Türk-Macar Hukuk İlişkilerini Anlatan Kitap Tanıtıldı

Macar Yazar Prof. Dr. Hamza: 'Uzun yıllardır Türkiye'nin hukuk sistemi üzerine çalışıyorum. Türkiye'nin hukuk sistemi AB üyesi ülkelerle aynı seviyede'

Macar Yazar Prof. Dr. Gabor Hamza, Türkiye'nin hukuk sisteminin, Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin hukuk sistemi ile aynı seviyede olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hamza'nın, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'nin, Macaristan ile hukuki alandaki ilişkilerini ele alan "Türk-Macar Hukuk İlişkileri" isimli kitabı Budapeşte'deki György Hazai Kütüphanesi'nde düzenlenen etkinlikte tanıtıldı.

Hamza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok uzun süredir Türkiye'nin hukuk sistemi üzerine araştırmalar yaptığını belirterek, Türkiye'nin hukuk sisteminin AB üyesi ülkelerdekilerle tamamıyla aynı düzeyde olduğunu kaydetti.

Türkiye ve Macaristan arasında hukuk ilişkilerinin yüzyıllar öncesine dayandığını, Osmanlı İmparatorluğu'nun 150 yıllık Macaristan hakimiyeti döneminde iki halk arasında güçlü bir ilişki kurulduğunu dile getiren Hamza, ''Osmanlı ve Macar halkları, o dönemde barışçıl şekilde yaşadı. Bunun aslında bir örneği daha yok gibi. Bu birlikte yaşam, bugün bile bizim için örnek alınabilecek bir durum.'' dedi.

Kitabında, Osmanlı İmparotorluğu'nun Macaristan'da uyguladığı hukuk sistemini de geniş şekilde işlediğine dikkati çeken Hamza, o dönemde İslam hukukunun sadece Macaristan'da değil aynı zamanda Osmanlının özerk bölgesi olan Erdel'de de uygulandığını söyledi.

Hamza ayrıca Macaristan'ın İslam'ı resmi din olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi olduğuna işaret etti.

Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari de Hamza'nın uluslararası alanda tanınan ve kabul görmüş bir araştırmacı olduğunu, tanıtımı yapılan kitabının Türk-Macar hukuk ilişkilerinde önemli bir kaynak teşkil edeceğini anlattı.

Programa, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın yanı sıra Azerbaycan'ın Budapeşte Büyükelçisi Vilayet Guliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Macaristan Temsilcisi Büyükelçi Selda Çimen ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA