Trakya Proje Pazarı Sunumu

Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliği ile Trakya Projeler Pazarı araştırma projelerinin sunumu yapıldı.

Trakya Proje Pazarı Sunumu
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen programa, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal ve çok sayıda akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Trakya Üniversiteler Birliği kapsamında Çanakkale Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi katılımı ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleşen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programda, akademisyenler, hazırladıkları Ar-Ge projelerinin sunumunu yaparak yarışmaya katıldı.

Başvurusu kabul edilen katılımcılar arasından Değerlendirme ve Ödül Kurulu tarafından başarılı bulunan projelerin "Ticarileştirme Desteği" kapsamında ödüllendirileceği bildirildi.

Yarışmada birincilik ödülü 25 bin TL, ikincilik ödülü 20 bin TL, üçüncülük ödülü 15 bin TL, dördüncülük ödülü 10 bin TL, beşincilik ödülü ise 5 bin TL olarak açıklandı.

"Büyük ihracat sağlayacak yeni buluşların önünü açacaktır"

Açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ar-Ge çalışmalarına değinerek "Bugün burada bir ilki başlattık. İnşallah bu ilk uzun seneler sonra tüm Türkiye’de ve Trakya’da ses getirecek projelerin Ar-Ge’lerin büyük ihracat sağlayacak yeni buluşların önünü açacaktır. Yaklaşık 6 aydır 4 üniversitemiz ile beraber yoğun bir çalışma neticesinde yaklaşık 50 tane projeyi buraya getirebildik ve onların arasından en başarılı 10 tane projeyi bugün sunum yapacaklar. Sunum neticesinde de belli ödüller alıp kendi yapmış olduğu bu çalışmaları daha ileriye götürebilmek için yurt dışında veya yurt içinde Ar-Ge çalışmalarına devam edecekler almış oldukları desteklerle" dedi.



"Projeleri üretmek önemli değil onları hayata geçirmek lazım"

Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, projelerin geleceğe ışık tutuğunu belirterek, "21’inci yüzyılda artık dünya ülkeleri bilgi çağı başladığı için 21’inci yüzyılda bilgi alan ve bilgi satan ülke haline gelecektir. Kalkınmanın temel yapısı budur, bunun içinde üniversiteler ile sanayicileri buluşturmak lazım. Projeleri üretmek önemli değil onları hayata geçirmek lazım. Bakın Amerika’da kalp doktoru hangi dala elinizi atarsanız atın ünlü bilim adamları o bölümün başkanları hepsi Türk. Bu neden kaynaklanıyor? Beyin göçünden kaynaklanıyor. Bunun önüne geçmenin yolu nedir, işte Ar-Ge çalışmalarını hayata geçirdikten sonra sanayici ile buluşturduktan sonra üniversitelerimizi teknokente doğru götürmek. Teknokent yapıldığı zaman dışarıya beyin göçü değil dışarıdan içeriye doğru beyin göçü sağlanması gelecektir" ifadelerini kaydetti.

Program kapsamında Çanakkale Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Trakya Üniversitesi katılımı ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde yaklaşık 6 aydır 50 adet proje sunuldu. Sunulan projeler arasından en başarılı 10 proje, bugün sunumunu yaptı. 10 proje arasından ilk 5’e girenlere çeşitli ödüller takdim edilecek.
Kaynak: İHA