Taşınır Rehninde 100 Milyar Liralık Kredi Hacmi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: 'Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'nu hayata geçirdik. Şu anda orada 100 milyar lirayı aşkın kredi hacmi oluştu'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu kapsamında 100 milyar lirayı aşkın kredi hacmi oluştuğunu belirterek, "Yani siz artık malınızı, markanızı, ham maddenizi ve benzerini teminat gösterip kredi alabiliyorsunuz." ifadesini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tüfenkci, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) heyetlerini ayrı ayrı kabul etti.

İlk olarak TİSK Başkanı Kudret Önen ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Tüfenkci, heyetin talep ve önerileri dinledi. Tüfenkci, burada yaptığı değerlendirmede, petrol türevleri, kimya ve ilaç sektörünün cari açığı azaltacak önemli alanlar olduğunu vurgulayarak, hükümet olarak aldıkları kararlarla bu sektörleri özel statüde ve genel teşviklerle destekleyeceklerini bildirdi.

Dahilde işleme rejimi uygulamasında aksayan yönlerin tespit edilmesi amacıyla Ekonomi Bakanlığıyla müsteşarlar düzeyinde çalışma yaptıklarını ifade eden Tüfenkci, çalışma belli bir aşamaya gelindiğinde sonuçların paylaşılacağını aktardı.

Tüfenkci, Türkiye'nin ekonomik olarak ayakları yere basan bir ülke olduğuna işaret ederek, "2016'da yaşadıklarımız, dünyanın bakışı ve ekonomik anlamda Türkiye'ye karşı örtülü örtüsüz verilen mücadeleye karşı ülkemiz çok çabuk toparlandı. Esasında bu, hükümetimizin zamanında almış olduğu tedbir ve teşviklerle gerçekleşti. Kredi Garanti Fonu'nun çarkların dönmesi konusunda katkısı olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Küçük işletmelerin finansal ihtiyaçlarının giderilmesi ve büyük işletmeler için de çarkların dönebilmesinin önemine dikkati çeken Tüfenkci, şu ifadeleri kullandı:

"Bakanlık olarak iç ticaretin kurallarını belirliyor ve finansmana erişim noktasında rahatlatıcı tedbirler alıyoruz. Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'nu hayata geçirdik. Şu anda orada 100 milyar lirayı aşkın kredi hacmi oluştu. Yani siz artık malınızı, markanızı, ham maddenizi vs. teminat gösterip kredi alabiliyorsunuz. Kurdaki dalgalanmaları sakin karşılayıp dikkatli şekilde gidersek inşallah Türkiye'nin önü açıktır. Yatırım ortamını iyileştirerek ticaretin kolay ve güvenli yapıldığı bir ülke olalım diye çalışıyoruz. Şirket kurulumlarını bir güne hatta yarım güne indirerek şirket kurma maliyetlerini düşürdük. İşverenin üzerindeki birtakım yükleri aldık. İstihdam seferberliği kapsamında işverenlerimizin istihdam ettikleri her bir işçinin SSK ve stopajını hükümet olarak biz karşıladık. İhracat ve yatırım desteklerimizle Türkiye, kendine güvenip üreten hiçbir yatırımcıyı mahcup etmemiştir."
Kaynak: AA