Rehber Öğretmenlere Öğrenme Güçlüğü Eğitimi Verildi

Yozgat Şehir Hastanesi tarafından rehber öğretmenlere öğrenme güçlüğü eğitimi verildi.

Rehber Öğretmenlere Öğrenme Güçlüğü Eğitimi Verildi
Yozgat Şehir Hastanesi konferans salonunda düzenlenen programda Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Uz. Dr. Ümit Işık tarafından öğretmenlere Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü eğitimi verildi.

20 çocuktan 1’inde öğrenme güçlüğü olduğunu söyleyen Işık, öğretmenlerin farkındalığı ile bu çocuklara ulaşılıp, tanı konularak, tedavi sürecinin başlatıldığını söyledi.



Işık,"Özgül öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma ve matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren karmaşık bir bozukluk olup, okul çağı çocuklarındaki sıklığı en az yüzde 5’tir. Kabaca düşünüldüğünde her sınıfta mutlaka 1-2 çocukta disleksi yani okuma bozukluğu bulunmaktadır. Özgül öğrenme güçlüğü eğitim sistemiyle yakından ilintili bir bozukluktur. Bu nedenle ilköğretim döneminde tanı konmaktadır. Siz değerli rehber öğretmenlerimize büyük bir görev düşmektedir. Bizler de bu eğitimi vererek yeniden farkındalık oluşturmak istedik. Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler; düşük okul başarısı ve akranlarından anlamlı derecede geri olmalarıyla fark edilebilirler. Disleksi tanılı bir çocuk bazı harfleri öğrenmede zorlanabilir, okurken hece ekleyip çıkarabilir, uydurabilir, ters okuyabilir, okuma hızı yavaş ve hatalı okumaları olabilir, okumada yaşıtlarını daha geriden takip etme, okurken okuduğu yeri kaybetme, satır atlama ya da aynı satırı tekrar okuma gibi belirtiler gösterebilir" dedi.

Öğrenme güçlüğünün bir zeka geriliği olmadığını, uygun psikiyatrik ve eğitimsel destek alınmazsa kendiliğinden düzelemeyeceğini anlatan Işık,"Yaşam boyu sürebilen bir bozukluk olan dislekside erken tanı erken müdahale için çok önemlidir. Çocuğunuzda disleksi olduğunu düşündüğünüzde lütfen bir çocuk ve ergen psikiyatri uzmanına başvurunuz" diye konuştu.

Kaynak: İHA