'Pirisat' 3. Global Satshow Fuarı'nda Görücüye Çıkacak

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından üretilen yeni nano uydu platformu 'PiriSat'ın tanıtımı 3. Global SatShow Fuarı'nda yapılacak

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) tarafından üretilen yeni nano uydu platformu "PiriSat", 3. Global SatShow Fuarı'nda tanıtılacak.

Şirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, ismini Türk denizciliği ekolünün ustası olarak bilinen Piri Reis'ten alan PiriSat, uzay tabanlı Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) ile gemilerin açık denizlerde ve tehlikeli sularda daha güvenli seyrüsefer gerçekleştirmelerini sağlayacak.

Konsept tanıtımı 9-10 Kasım'da İstanbul'daki 3. Global SatShow Fuarı'nda yapılacak 6U boyutlarındaki (10-20-35 santimetre) PiriSat ile OTS, Türkiye'de ilk defa uygulamaya geçirilecek. PiriSat, OTS verisi sağlayacak takım uydu sisteminin ilk uydusu olacak.

OTS, özellikle açık denizlerde ve tehlikeli sularda gemiler için güvenli ve önemli bir iletişim vasıtası olma özelliği taşıyor. Uzay tabanlı bu sistemi kullanan gemiler, sistem üzerinden adı, çağrı kodları, koordinatları, rotası, hızı, gemi boyutları, gidecekleri liman ve tahmini varış zamanları gibi oldukça detaylı bilgileri yayınlayabiliyor. Bu sayede, gemilere daha güvenli bir seyrüsefer imkanı sağlanacağı gibi denizcilik otoritelerinin de deniz trafiğini daha sağlıklı izlemesi mümkün hale gelecek.

Proje kapsamında üniversiteler ve KOBİ'lerce yerli geliştirilecek birçok elektronik bileşen ve deneysel ürün de PiriSat uydusunda kullanılacak. Böylece milli uzay teknolojisinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak.

PiriSat, boyutlarıyla OTS uygulamalarında teknolojik açıdan yeni bir konsept özelliği de taşıyor. İlk uydunun görevini başarıyla gerçekleştirmesinden sonra takım nano uydularla Türkiye'nin gerçek ihtiyacının karşılanmasına yönelik ilk adım atılmış olacak.

- Lagari'ye gelişmiş kamera sistemi

IDEF 2017'de görücüye çıkan Türkiye'nin ilk mili mikro uydusu Lagari de 3.Global SatShow'da ziyaretçilerle buluşacak. IDEF 2017'deki tanıtım sonrası hedefe hızlı yönelme kabiliyetine sahip yeni yönelim kontrol sistemi ve daha gelişmiş bir kamerayla donatılan Lagari, ağırlık ve çözünürlük optimizasyonu açısından kategorisinde dünyadaki ilk uydulardan biri olma özelliğini taşıyor.

Lagari'nin 2019'da uzaydaki yerini alması planlanırken, uydu, düşük maliyetle acil görüntü ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetiyle Türkiye'nin bu alanda daha bağımsız hareket etmesini sağlayacak.
Kaynak: AA