İlk Milli Nano Uydu Platformu Pirisat, Satshow'da Tanıtılacak

3’üncü Global SatShow’da uzay teknolojileri alanındaki yeteneklerini sergileyecek olan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., fuarda yeni nano uydu platformu ’PiriSat’ın da tanıtımı gerçekleştirecek. İsmini yüzyıllar önce denizcilik dünyasının ilk kılavuz kitabını yazan Piri Reis’den alan ilk milli nano uydu PiriSat; uzay tabanlı Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) ile gemilerin açık denizlerde ve tehlikeli sularda daha güvenli seyrüsefer gerçekleştirmelerine imkan verecek.

İlk Milli Nano Uydu Platformu Pirisat, Satshow'da Tanıtılacak


Türkiye’nin acil görüntü ihtiyacını düşük maliyetlerle karşılayacak olan ilk milli mikro uydu Lagari’den sonra STM, Türk denizciliği ekolünün ustası olarak bilinen Piri Reis’den ismini alan nano uydu PiriSat’ın da konsept tanıtımını 3’üncü Global SatShow’da gerçekleştirecek. STM tarafından milli imkanlarla tasarlanan 6U boyutlarındaki (10cm x 20cm x 35cm) PiriSat nano uydu platformu ile uzay-tabanlı Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) Türkiye’de ilk defa uygulamaya geçirilecek. PiriSat, OTS verisi sağlayacak takım uydu sisteminin ilk uydusu olacak.

Uzay-Tabanlı Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS), özellikle açık denizlerde ve tehlikeli sularda gemiler için güvenli ve önemli bir iletişim vasıtası olma özelliği taşıyor. Uzay tabanlı bu sistemi kullanan gemiler, sistem üzerinden; adı, çağrı kodları, koordinatları, rotası, hızı, gemi boyutları, gidecekleri liman ve tahmini varış zamanları gibi oldukça detaylı bilgileri yayınlayabiliyor. Bu sayede; gemilere daha güvenli bir seyrü-sefer imkanı sağlanacağı gibi, denizcilik otoritelerinin de deniz trafiğini daha sağlıklı izlemesi mümkün hale gelecek. PiriSat boyutları ile OTS uygulamalarında teknolojik açıdan yeni bir konsept özelliği de taşıyor. İlk uydunun görevini başarı ile gerçekleştirmesinden sonra, takım nano uydularla Türkiye’nin gerçek ihtiyacının karşılanmasına yönelik ilk adım atılmış olacak.

Proje kapsamında üniversiteler ve KOBİ’ler tarafından yerli olarak geliştirilecek birçok elektronik bileşen ve deneysel ürün de PiriSat uydusunda kullanılacak. Böylelikle milli uzay teknolojisinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak.

Lagari’ye gelişmiş yeni kamera sistemi

IDEF 2017’de görücüye çıkan Türkiye’nin ilk mili mikro uydusu Lagari de 3’üncü Global SatShow’da ziyaretçilerle buluşacak. IDEF’teki tanıtım sonrası hedefe hızlı yönelme kabiliyetine sahip yeni yönelim kontrol sistemi ve daha gelişmiş bir kamera ile donatılan Lagari, ağırlık ve çözünürlük optimizasyonu açısından kategorisinde dünyadaki ilk uydulardan biri olma özelliği taşıyor. 2019 yılında uzaydaki yerini alması planlanan Lagari, düşük maliyetle acil görüntü ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetiyle Türkiye’nin bu alanda daha bağımsız hareket etmesini sağlayacak. STM, Lagari’nin uzaya fırlatılmasından sonra 4-8 uyduluk bir takım uydu konseptiyle projeyi genişletmeyi hedefliyor.
Kaynak: İHA