Hastanede Gerçeğini Aratmayan Yangın Tatbikatı

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanlarına yönelik, Afet ve Acil Durum Yönetimi Eğitimi ile Uygulamalı Yangın Tatbikatı düzenlendi. Gerçeğini aratmayan tatbikatı hastanedeki bazı vatandaşlar gerçek zannederek korku yaşadı.

Hastanede Gerçeğini Aratmayan Yangın Tatbikatı
Antalya Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) ile Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı işbirliğiyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen tatbikat saat 14.00’de başladı.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek binasının Yenidoğan ve Yoğun bakım 2 servisinde senaryo gereği elektrik kaynaklı yangın çıktı. Yine senaryo gereği meşalelerle yoğun bakım 2 ve Yeni Doğan Bakım Servisleri yoğun duman etkisinde bırakıldı. Tatbikatta dumanların çıkmasıyla birlikte hastaneye tahliye kararı verilip 112 ve itfaiye haber verildi.

Çok geçmeden hastaneye AFAD, 110 ve sağlık ekipleri geldi.

Dumandan etkilenmiş 2 hasta AFAD tarafından ipe asılı vaziyette sedyeyle indirilerek kurtarılırken, itfaiye ise kucağındaki oyuncak bebekle yeni doğmuş bir bebeği canlandıran hemşireyi ve başka bir hastane personelini kurtardı. Hem görevli personel hem de itfaiye ekipleri tarafından o anda orada bulunan kişilerin, hasta tahliyesine başlandı. Yaralılara ise olay yerinde 112 ekipleri tarafından müdahale edildi. İlk müdahalesi yapılan hastalar daha sonra sedye ile acil servis birimine taşındı. Başarılı geçen tatbikatta ekipler, 10 dakika içerisinde 5 kişinin hayatını kurtarmış olurken, bu sırada hastaneye çocuklarını getiren vatandaşlar ise tatbikatı gerçek sanıp bir anlık korkuya kapıldı.

"Yeni binada da yangın çıkabiliyor’ mesajını vermek istedik"

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mehmet Kanpolat, tatbikatla bir mesaj vermek istediklerini belirterek, "Yeni bina olmasına rağmen burada da yangın çıkabileceğini ve buna karşı tedbirli olunması gerektiğinin mesajını vermek istedik. Yangın her zaman olabilecek bir tehlike. Özellikle hastanelerde çıkan yangınlar çok ciddi bir tehlike oluşturmakta. Normal insanların tedbirini alması kolay ancak hastanede başkasının hayatını kurtarıyorsunuz. O yüzden hastanelerde olabildiğinde tatbikatları değerlendirmek lazım" dedi.



"Alevler yükseliyordu, çok korktum"

Vatandaşlardan Ömer Akbaş, "Tatbikat sırasında dışarıdaydım ama eşimle çocuklarım hastane içerisindeydi. Alevler falan yükseliyordu, gerçek sandım, çok korktum, halen de biraz korkum var. Korkuyla koşturarak hastaneye geldim, güvenlikçi arkadaşlar tatbikat olduğunu söyleyince rahatladım. Tatbikat olduğunu anlayınca çocuğumla birlikte izlemeye devam ettik. Çok iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. İtfaiye ekiplerinin bir yandan hızlı gelişi sevindirdi" dedi.

Tatbikat sırasında kızını hastaneye getiren vatandaşlardan Sabriye Akmeşe de, "Çocuğumun kolu kırıktı hastaneye geldik, uzaktan bakınca yangın var sandık. Tatbikat olduğunu düşündüm ama siyah dumanları görünce gidip bakmak istedik" diye konuştu.



Personele uygulamalı yangın söndürme eğitimi verildi

Tatbikat sonrası ise itfaiye ekipleri tarafından sağlık çalışanlarına hastanenin bahçesinde verilen eğitimde, yangın söndürme tüpleriyle yangına müdahale uygulamalı anlatıldı. İtfaiye ekipleri bahçede bir ateş yakarak yanıcı malzemeye göre hangi yangın tüpünün seçilmesi ve yangın tüplerinin nasıl kullanılması gerektiği hakkında sağlıkçıları bilgilendirdi. Sağlık çalışanları daha sonra yanan ateşi söndürme işlemini itfaiye eriyle birlikte uygulamalı gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA