Fas'taki Batı Sahra Sorunu

Fas Kralı 6. Muhammed: 'Batı Sahra sorununun, Fas'ın bu bölgedeki tam egemenliği dışında çözümü yok'

Fas Kralı 6. Muhammed, Batı Sahra sorununun, Fas'ın egemenliği dışında çözümü olmadığını söyledi.

Muhammed, Batı Sahra'nın "Yeşil Yürüyüş"le İspanya işgalinden kurtuluşunun 42'inci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Batı Sahra sorununun, Fas'ın bu bölgedeki tam egemenliğinin dışında çözümü yok. Batı Sahra, hakkında tartışma çıkarılmadan önce her zaman Fas'a aitti ve neye mal olursa olsun Fas'ın olmaya devam edecek." dedi.

Fas Kralı, ülkesinin, arzulanan çözümün bulunmasını beklerken eli kolu bağlı kalmayacağını dile getirdi.

Muhammed, güneydeki bölgelerin kalkınması, halkının özgürlük ve onurlu yaşam hakkının garanti edilmesi için çalışmanın yanı sıra Batı Sahra bölgesine özel kalkınma programını uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında Birleşmiş Milletlerin (BM) ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmelerde başarıya ulaşılamadı.
Kaynak: AA