Emir Ve Talimatlarla PKK'ya Para Aktarmış

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya finans sağladığı iddiasıyla tutuklanan inşaat firması sahibi ve müteahhit Mehmet Çelik hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı İddianameden: 'Şüpheli PKK/KCK terör örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde almış olduğu emir ve talimatlarla örgüte maddi kaynak aktarımında bulunmuştur'.

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya finans sağladığı iddiasıyla tutuklanan müteahhit Mehmet Çelik hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Çelik hakkında hazırlanan iddianame 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Terör örgütü PKK'nın kuruluşu ve mali yapılanması hakkında detaylı bilgiye yer verilen iddianamede, gizli tanıkların ifadeleri de yer aldı.

İddianamede gizli tanık "Polatlı 2015"in, "Kırsal alanda silahlı olarak sorumlu düzeyde faaliyet yürüten terör örgütü PKK/KCK mensupları, terör örgütü adına kurye/iş birlikçilik faaliyetlerinde bulunan kişiler aracılığıyla örgütün finansmanı için 'ceza, bağış, vergilendirme' adı altında özellikle müteahhitlik yapan, iş yeri sahipleri ile belirli düzeyde gelirleri olan kişi ve şirketlerden düzenli olarak para talep etmektedir." ifadesi üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

- Terör örgütüne 235 bin lira para aktardığı iddiası

Gizli tanık "Cesur Yürek", Çelik'in terör örgütü PKK'nın sözde "yasama organı" konumundaki Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) "ekonomi komisyonu sorumlusu" olduğunu iddia ederek, şu bilgileri verdi:

"PKK terör örgütüne sözde 'vergilendirme' adı altında aylık olarak 235 bin lira para vermektedir. Örgüte vermiş olduğu vergilendirmeler ile kendisine yaptığı işlerde belediyeler tarafından ciddi kolaylıklar sağlanmaktadır. Ayrıca kendisi terör örgütü tarafından Lice kırsalına sözde 'vergilendirme' amacıyla çağrılan iş adamlarından birisidir. Bu kişi Diyarbakır merkezinde terör örgütünün kimden ne kadar vergi alınacağının belirlenmesinde aktif rol oynamaktadır ayrıca oğlu Kobani bölgesinde ölmüştür."

Gizli tanık "Som" ise Çelik'in Suriye'de devam eden iç savaş sırasında Kobani'deki (Ayn el-Arap) PKK'nın Suriye kolu olan YPG içerisinde girdiği çatışmada oğlunun ölmesi üzerine PKK'nın legal görünümlü tüm ticari faaliyetlerini yürütmeye ve elde ettiği kazançtan PKK’ya yüklü miktarda mali yardım yapmaya başladığını ileri sürdü.

Gizli tanık "Som", ifadesinde şunlara yer verdi:

"PKK içerisinde faaliyette bulunurken oğlunun ölmesinden dolayı PKK, Çelik'e yüklü miktarda para aktarımı ile ulaşmıştır. Çelik'in ise bu yüklü miktardaki para akışını, Diyarbakır'da büyük inşaat yatırımları ile değerlendirerek örgüt adına yüklü miktarda gelir elde ettiğini çevremden duydum. Önceki dönemlerde düzenli bir finans kaynağı oluştururken, oğlunun ölümü sonrası doğrudan örgütün mali kaynaklarını inşaat işlerinde değerlendirerek örgüt adına ticari faaliyetlerde bulunmuştur. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, Çelik'in yapacağı inşaat işlerinde herhangi bir sıkıntı çıkarmamışlardır. Kendisi de bu durumdan yararlanarak elde ettiği kazancın büyük bölümünü PKK'nın Lice ve Hani ilçeleri kırsalındaki HPG'nin mali yapılanmasına, örgütün genel maliyesinde faaliyetlerde bulunan örgüt üyeleri aracılığıyla doğrudan aktarmıştır."

Çelik'in Kobani'nin yeniden imarı ve altyapı çalışmalarında kullanılmak üzere birçok iş makinesi satın aldığını, iş makinelerini belediyeden kiralama ve hibe etme yöntemlerini kullanarak Kobani’ye gönderdiğini iddia eden gizli tanık "Som", Çelik'in şehrin imarı için örgütün talimatı doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğunu öne sürdü.

- PKK'lı oğlu için hayrat yaptırmış

Bazı sosyal medya hesaplarında "Merkez Kayapınar ilçesindeki bir benzinlikte PKK'lı terörist adına yapılan çeşme bulundu" haberleri üzerine inceleme yapıldığı belirtilen iddianamede, çeşmenin, 2 yıl önce Kobani'de terör örgütü DEAŞ ile yaşanan çatışmalarda ölen Çelik'in oğlu Serhat Çelik için "Kandil Amed hayratıdır" şeklinde yazı ile yaptırıldığının tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, Çelik'in Kobani'de öldürülen oğlunun kullandığı "Kandil Amed" kod isimle çeşme yaptırarak, silahlı terör örgütü PKK'nın ideolojisini benimsediği, örgütün eylemlerini meşru göstermeye çalıştığı ve silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak suçunu işlediği belirtildi.

Çelik ile bazı kişilerin şifreli olarak telefonda yaptığı görüşmelere de yer verilen iddianamede, "Çelik, PKK/KCK terör örgütünün sorumlu düzeydeki örgüt mensuplarıyla ilişki ve irtibatlı olmuş, yüz yüze görüşmeler gerçekleştirmiştir. Üst düzey sorumlulardan almış olduğu talimatları kendi menfaatleri doğrultusunda uyguladığı ve karşılığında maddi kazanç sağladığı değerlendirilmiştir." denildi.

- YPG'ye maddi yardım yaptığına dair kayıtlar çıktı

Çelik'in iş yerinde yapılan aramalarda "Kobani Yardım" ibaresiyle şirket kayıtları bulunduğu ifade edilen iddianamede, PKK/KCK terör örgütünün Suriye uzantısı olan PYD/YPG'ye maddi yardımda bulunarak terör örgütüne finansal destek verildiğinin değerlendirildiği kaydedildi.

İddianamede şu ifadeler yer aldı:

"Çelik'in suç unsuru içeren telefon tape kayıtları, tespit tutanakları, 'Cesur Yürek' ve 'Som' kod isimli gizli tanıkların beyanlarını destekler mahiyettedir. Şüpheli PKK/KCK terör örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde almış olduğu emir ve talimatlar doğrultusunda örgüte maddi kaynak aktarımında bulunmuştur. PKK/KCK terör örgütüne kimin ne kadar vergilendirme yapılacağı hususunda yetki sahibi olduğu ve aktif şekilde rol aldığı bu suretle de 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçunu işlemiştir. Şüpheli suçlamayı kabul etmeyerek terör örgütü tarafından tehdit edildiğini beyan etse de buna ilişkin gözaltına alındığı tarihten önce müracaatının olmaması ve bu hususta tanıklık eden kişilerin kendisi ile akrabalığı ve iş ilişkileri dikkate alındığında beyanlarına itibar edilmemiştir."

İddianamede, Çelik'in sahibi olduğu şirketlere nöbetçi Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliğince kayyum atandığı ve Cumhuriyet Başsavcılığınca da uzman bilirkişilerin görevlendirildiği bildirildi.

Sanık Mehmet Çelik'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Kaynak: AA