'Değişen İlişkiler Ve Roller Bağlamında Aile' Raporu

Merkezi Kütahya'da bulunan Küresel Araştırma Düşünce Merkezi'nce hazırlanan rapor tanıtıldı GRTC Genel Başkanı Önsay: 'Ailede birinci öncelik ekonomi ve daha önemli hiçbir şey yok. Bunun farkında olmamız lazım. Bir ailede ekonomi düzgünse o ailede işler yürüyor. Ekonomi noktasında sıkıntı varsa bunun sirayet etmediği hiçbir alan yok'

Merkezi Kütahya'da bulunan Küresel Araştırma Düşünce Merkezi'nce (GRTC) hazırlanan, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından desteklenen "Değişen İlişkiler ve Roller Bağlamında Aile: Veriler ve Öneriler" başlıklı rapor tanıtıldı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kentteki bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, GRTC'nin tanıtımını yaptığı projenin ihtiyaç ve gereklilik olduğunu söyledi.

Toplumda kuşaklar arası değişimin, kaçınılmaz bir gerçek olduğunu vurgulayan Nayir, şöyle konuştu:

"Bu değişimin de beraberinde yeni roller getirdiğini hep beraber biliyoruz. GRTC'nin de bu değişmeler ve roller bağlamında aile kavramını yeniden incelemesinin de bir gereklilik, ihtiyaç olduğunun hep birlikte farkındayız. Bizleri hayata bağlayacak olan kişi bazında, aile bazında, toplum bazında problemlerimizin kaynağına ulaşmak için mutlaka yeni araştırmaların, yeni düşünce sistemlerinin oluşturulması, bunların da yazıya aktarılması önemli fakat burada da kalmaması lazım. Yapılan çalışmaların valiliğimize bağlı birimler olan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, müftülüğümüz, sağlık teşkilatımız dahil olmak üzere birçok teşkilat tarafından bakılıp, incelenip kendilerine düşen görevler konusunda bu çalışmaları esas almalarına ihtiyaç var."

- "Bi̇ze ai̇t değerleri̇ yaşatmalıyız"

Nayir, değişimin kaçınılmaz olduğunu ancak geçmiş ve gelecek arasında bir denge kurularak toplumu toplum yapan değerlerin mutlaka yaşatılması gerektiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her eski kuşağın yeni kuşaklar üzerinde bir eleştirisi olmuştur. 'Bizim zamanımızda' diye başlayan, 'Bizim zamanımızda, muhabbet vardı, haysiyet vardı' şeklinde alt kuşakları eleştiren sözler belki bir miktar gerçeğin ifadesidir. Belki bir miktar da geçmişte yaşanılan güzel şeylere takılıp kalmanın işaretidir. Değişikliği engellememiz mümkün değil. Değişiklik bağlamında yeni rollerimizi de kabullenmemiz lazım ama bizleri biz yapan değerlerden ayrılmadan, onları da aşarak bu problemlerin çözümünü bulup, toplumda ihtiyaç duyduğumuz birlik, beraberlik, dayanışma ve mutluluk duygularını yukarıya çıkaracak bize ait değerleri yaşatmalıyız."

- Ailenin mutluluğundaki üç öncelik ekonomi, çocuk ve iletişim"

GRTC Genel Başkan Mustafa Önsay da projenin ilk kez Kütahya'da uygulandığını, 90 gün içerisinde tamamlanıp sonuçların rapor haline getirildiğini dile getirerek, ailelerde öncelikli problemin ekonomi olduğunu ve Türkiye'nin üretime dayalı bir ekonomiye geçmesi gerektiğini söyledi.

Önsay, bugünkü toplumda ailenin birinci önceliğinin ekonomi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ailede birinci öncelik ekonomi ve daha önemli hiçbir şey yok. Bunun farkında olmamız lazım. Bir ailede ekonomi düzgünse o ailede işler yürüyor. Ekonomi noktasında sıkıntı varsa bunun sirayet etmediği hiçbir alan yok. Ailede ekonomiden sonra ikinci önemli unsur çocuk. Çocuğun olduğu aileler mutlu, çocuksuz ailelerde sıkıntı var. Çocuk sayısı çok olan ailelerin daha mutlu olduğunu gördük. Üçüncüsü ise iletişim. Bugün aile problemlerinin temelinde de iletişimsizliği görüyoruz. Anket yapılan kadınlar da hep kocasıyla arasındaki iletişimsizlikten yakınıyor. Bu noktada erkeklerin iletişim kanallarını biraz daha açmasında fayda olduğu kanaatindeyiz."

Aileyi güçlendirme noktasında tedbir alınması gerektiğini ifade eden Önsay, raporda belirttikleri tedbirlerin hayata geçmesi hususunda yöneticilere büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA