Bölgede İlk Kez Damar Yakılması İşlemi Adıyaman'da Yapıldı

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sezgin Barutçu tarafından bölgede ilk defa uygulanan bir yöntemle bir barsak kanaması başarılı bir şekilde durdurularak hasta olası bir ameliyattan kurtarıldı.

Bölgede İlk Kez Damar Yakılması İşlemi Adıyaman'da Yapıldı
Adıyaman’da yaşayan 61 yaşındaki bir bayan hasta sağ tarafında başlayan uyuşma şikaayeti ile Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. İnme tanısı konularak Nöroloji kliniğine yatırılıp uygun tedavisi başlandı. Klinikte tedavisi devam ederken barsak kanaması geçiren hastanın, yapılan tetkikler sonucunda kalın bağırsakta artere bağlı kanama olduğu tespit edildi. Bölgede ilk defa yapılan hot biyopsi koagülasyon (damar yakılması) işlemiyle kanama durdurularak kontrol altına alındı. Hastaya uygulanan operasyonu açıklayan Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bölümü Doktoru Uzm. Dr. Sezgin Barutçu, "61 yaşındaki bayan hastamıza barsak kanaması nedeniyle yaptığımız kolonoskopi işleminde çok uzun uğraşlar sonucunda kolonda oldukça nadir görülen dieulafoy lezyonu’ olarak tabir edilen bir arter kanaması olduğunu tespit ettik. Bu lezyon aslında daha çok mide de görmeye alışık olduğumuz bir hastalıktır. Tüm barsak kanamalarının yüzde 1 ‘ini oluşturan bu lezyonun kalın bağırsakta görülme oranı da yüzde 2 gibi oldukça azdır. Hastamızın toplamda 6 ünite kan ihtiyacı gerektirecek kadar kanaması oldu. Şeker hastalığı, kalça apsesine bağlı yoğun enfeksiyon ve yeni geçirilen inme nedeniyle hastamızın durumu oldukça riskliydi. Bununla birlikte yeni geçirilen inme nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olması hastamızı hem tekrar kanama riski açısından hem de gerekebilecek bir ameliyat açısından daha riskli bir konuma getirmekteydi. Biz de hastamızın mevcut durumunu göz önünde bulundurarak hastamıza ameliyatsız bir çözüm üretmeye çalıştık. Elimizdeki şartları da göz önünde bulundurarak kalın bağırsakta bulunan iki damar, damar yakılması yöntemiyle başarılı bir şekilde yakarak kanamayı kontrol altına aldık. Bu lezyonun kalın barsak tipinde dünyada daha önce çok nadir kullanılmış olan bu yöntemi hastamıza başarılı bir şekilde uyguladık. Hastamızı bu sayede ek hastalıklarından dolayı kendisi açısından oldukça riskli olabilecek bir ameliyattan kurtarmış olduk’’ şeklinde konuştu.

Hastane olarak önemli bir operasyonu gerçekleştirmenin sevincini yaşadıklarını ifade eden Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Fatih Doğan, “Hastane olarak gerek branşlarında uzman hekimlerimiz, hastane çalışanlarımız ve modern cihazlarımızla sadece Adıyaman halkına değil, bölgemize ve farklı illerden gelen hastalarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Hastanemiz bünyesinde bir biri ardına önemli operasyonlara imza atarken son olarak hastanemiz hekimlerinden Uzm. Dr. Sezgin Barutçu tarafından bölgede ilk defa uygulanan başarılı bir operasyon yapılmıştır. Başarılı operasyona imza atan hekimimize ve ekibine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA