Batman'da Organ Bağışı Konferansı Düzenlendi

Batman’da düzenlenen Organ Bağışı Konferansında konuşan Sağlık Müdürü Dr. Osman Sünger, kentte organ bağışının yükseldiğini belirterek, 132 kişinin nakil beklediğini ifade etti.

Batman'da Organ Bağışı Konferansı Düzenlendi
Batman Sağlık Müdürlüğünce, Organ Bağışı Konferansı düzenlendi.

Yeni Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Vali Ahmet Deniz, Sağlık Müdürü Dr. Osman Sünger, Müftü Turgut Erhan, kurum müdürleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Konferansta konuşan Sağlık Müdürü Sünger, Batman’ın organ bağışı sayısı sıralamasında önemli mesafe katettiğini belirterek, “2015 yılında Batman organ bağışı sıralamasında 53’ü sıradayken, 2017 yılında Türkiye genelinde 29’u sıraya gelmiştir. Ülkemiz genelinde 24 bin civarında organ bekleyen hastamız mevcut olup, Batman ilimizde de 132 kişi organ bağışı beklemektedir. Organ ve doku bağışı ölümümüzden sonra organlarımızın başka bir insan için kullanılmasına imkan vermektedir. Bazen göremeyen bir insanın görmesine, bazen de hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak geçiren bir böbrek hastasının hayata dönmesini ve hayata tutulmasını sağlamaktadır” dedi.



“Organ ve doku bağışı caizdir”

Müftü Turgut Erhan ise, organ ve doku bağışının caiz olduğunu anlatarak, “Şunu ifade ederim ki, herkes yapıp ettikleri ile sorumludur. Çünkü burası imtihan dünyasıdır ve burada yapıp ettiklerini Allah bir gün insanın önüne ahrette koyacaktır. Herkes yapıp ettiklerinden sorumlu olur derken, buradaki herkes insanın vücudundaki azaları ve organları değildir. Herkesten kastımız nefistir. Diyanet İşler Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kuruluda zaten bunu bir zaruret olarak değerlendirmiş ve nihayetinde de organ naklinin caiz olduğuna karar vermiş ve bu nakillerinde bir takım istismara ve menfaate konu olmaması için bir takım şartlarla beraber ifade etmiştir ki, bugün gerek Sağlık Bakanlığımız gerekse onun bünyesinde çalışan doktorlarımız, fakültelerimiz, hastanelerimiz bu şartlar çerçevesinde doku ve organ bağışı nakillerini yapmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: İHA