Babasından Öğrendiği Etli Ekmek Kültürünü Yaşatıyor

Konya'nın Akşehir ilçesinde yaşayan pide ustası Ali Kaya, babasından öğrendiği etli ekmek yapımını 16 yıldır sürdürüyor.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akşehir ilçesinin Savaş köyünde yaşadığını ve köyde etli ekmek yapımının yaygın olduğunu söyledi.

Kaya, "Pidecilik baba mesleğidir. Babamda pideciydi. 40 yıl pide yaptı. Daha sonra babam bıraktı. Pide yapımını babamdan öğrendim. Askere gidip geldikten sonra 3 masası olan mahalle fırınını açtım. Tamamen mahalleye hitap ediyorduk. Evlerden gelen içli kıymaları, patatesleri, peyniri, ıspanağı pide yapıyordum." dedi.

Ünlülerin de dükkanına geldiğini belirten Kaya, "Nihat Hatipoğlu, Hüseyin Turan, Bedirhan Gökçe, Nuray Hafiftaş, Cem Davran gibi ünlülerinde pidelerinden yediğini belirten Kaya, şöyle konuştu:

"İnce pide yapmak için Konya'da un fabrikasına gittim. Pide yapmak istediğimi söyledim. Konya'daki pideci arkadaşların yaptığı undan alıp geldim. Bende onlar gibi yapmaya başladım. Kendimi de geliştirdim. Akşehir'in iş adamları, ilçede bulunan kamu kurum kuruluşların müdürleri, memurları hepsi 3 masalı mahalle fırınına akın etmeye başladı."

- "Pidemizde hiçbir katkı maddesi yok"

Daha sonra çarşıdan 40 kişilik dükkan bulduğunu anımsatan Kaya, "40 kişilik salonumuzu açtık. Bu salonumzda yetmedi. 250 kişilik yeni bir yer açtım. Pidenin kıymasını, hayvanın kaburga kısmından alıyoruz. Pidemizde hiçbir katkı maddesi yok." dedi.

Pidenin ardından müşterilerine tatlı olarak kabak tatlısı sunduğunu ifade eden Kaya, şunları söyledi:

"Herkes küp, küp yapıyor. Ben niye küp yapayım dedim. Ben küp yapmayayım bende bunu ince ince kağıt gibi doğrayayım müşterime sunayım. İnce ince doğradığım kabağın üzerine şekerini koydum sabah kadar beklettim. Sonra pişirdim. Piştikten sonra üzerine Yalvaç ilçesinde üretilen manda kaymağını ve ilçemizde üretilen tahini koyarak servis ettim. Çok harika bir tat elde ettik. Halen de çok revaçta. Yiyen bir daha yiyor."

Kaynak: AA