AMISOM Somali'den Bin Askerini Çekecek

Afrika Birliği Somali Misyonu, ülke güvenliğini Somalili güçlere bırakacak Gelecek ayın sonuna kadar bin asker bölgeden çekilecek.

Afrika Birliği Somali Misyonu (AMISOM) Başkanı Francisco Caetano Madeira, misyonun aralık ayı sonuna kadar Somali'den bin askerini geri çekeceğini açıkladı.

Misyonun sosyal medya hesabında, Somali'de gazetecilerle bir araya gelen Madeira'nın açıklamalarına yer verildi.

Madeira, 14 Ekim'de gerçekleştirilen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı için Somali halkı ve hükümetine tekrar başsağlığı dileyerek, bu saldırının Eş-Şebab için insan hayatının hiçbir ehemmiyeti olmadığını gösterdiğini belirtti.

AMISOM'un ülkedeki birliklerini yeniden yapılandırdığına ve kademeli olarak geri çekilmenin başlatıldığına dikkati çeken Madeira, bu kararın Afrika Birliği ve BM Güvenlik Konseyi ortak kararı olduğuna dikkati çekti.

"AMISOM, Somali'den çekilmeye başladı. Birlik sayıları 31 Aralık 2017 itibarıyla bin kişi azalacak." ifadelerini kullanan Madeira, ülkenin farklı bölgelerinde birlik hareketlenmelerinin başladığını ve ilerleyen haftalarda da bunun devam edeceğini vurguladı.

Sürecin ülkedeki güvenlik sorumluluğunun Somalili güçlere teslim edilmesinin başlangıcı olduğunu belirten Madeira, "Aralık ayı sonuna kadar ülkedeki AMISOM birliklerinin hareketliliği alarma yol açmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

- 500 kişilik polis gücü yerleştirilecek

Somali güçlerinin acil olarak gerekli ekipmanlarla donatılmaya ve lojistik desteğe ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Madeira, Somali polislerinin eğitimini güçlendirmek için de Afrika Birliğinin ülkeye 500 kişilik ekstra polis gücü konuşlandıracağını bildirdi.

Somali'de terör örgütü Eş-Şebab ile mücadelede hükümet güçlerine destek veren ve 2007'den bu yana ülkede faaliyet gösteren AMISOM birliklerinin bünyesinde yaklaşık 22 bin asker görev yapıyor.

Türkiye, eylül ayı sonunda, Somali askerlerinin eğitimin için ülkedeki askeri eğitim merkezinin açılışını yapmıştı.

Kaynak: AA