'Akla Dil Olan Matematiği Kitaplara Yansıtacağız'

Matematikte Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarından AEÜ Rektörü Prof. Dr. Karakaya, 2014 yılından sonra bu sene de Milli Eğitim Bakanlığının 7. sınıf matematik kitaplarının editörlüğünü üstlendi Karakaya: 'Matematik, evreni okumak için var. Yoksa sınavlarda değeri 4 puan olan bir ders hiç olmadı, olmamalı da. Bu, lisanla kendimizi ifade etmek kadar çok doğal bir insanı özellik. Düşünebilmek ve bunu ifade edebilmek. İşte bunları kitaplarımıza yansıtmamız lazım'

ABDULLAH YILDIZ - Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliği ile 3 yıl önce 6 ve 7. sınıf matematik kitaplarının editörlüğünü yapan Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu yıl da 7. sınıf matematik kitaplarının hazırlanmasını üstlendi.

Karakaya, AA muhabirine, Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümünde öğretim üyeliği yaptığı 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğinde gerçekleştirilen çalışma ile 6. ve 7. sınıf matematik ders kitaplarının hazırlanmasında editörlük görevi üstlendiğini ifade etti.

Bakanlığın 2018-2019 eğitim öğretim döneminde 7. sınıflarda okutulacak matematik ders kitabının editörlüğünü de kendisine verdiğini aktaran Karakaya, lise ve ortaokul sonunda yapılan sınavlarda Türkiye genelinde her zaman ilk 10'a giren Kırşehir'de İl Milli Eğitim Müdürünün de aralarında olduğu 21 kişilik komisyon kurulduğunu dile getirdi.

Karakaya, Bakanlığın 2018-2019 eğitim döneminde okutulacak 6. sınıf kitaplarının hazırlanmasını Yıldız Teknik Üniversitesinden bir doçente, 8. sınıf matematik kitabının da Afyonkarahisar'da bir profesöre verildiğini belirterek, onların genel koordinasyonunun da Bakanlıkça kendisine verildiğini kaydetti.

Komisyonun ilk toplantısında hedef ve amaç konusunda alanında seçkin üyelere bilgi sunduğunu anlatan Karakaya, her hafta toplantılar yaparak gelinen aşamaları değerlendirdiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Gayemiz, akla dil olan matematiği kitaplara yansıtmak. Bu birinci hedefimiz. Matematiğin tarih boyunca kuruluşu, kitaplara geçiş şekli, evrendeki ilişkilerin sembol diliyle ifadesidir. Matematik, evreni okumak için var. Yoksa sınavlarda değeri 4 puan olan bir ders hiç olmadı, olmamalı da. Bu, lisanla kendimizi ifade etmek kadar çok doğal bir insanı özellik. Düşünebilmek ve bunu ifade edebilmek. İşte bunları kitaplarımıza yansıtmamız lazım."

- "Çocuklarımızın hayatı bilimle yaşamasını istiyoruz"

Matematiğin, hayattaki ilişkilerin mantıksal bağlarla birbirine bağlanmış mükemmel halleri olduğunu, mutlaka çocukların hayatında yer alması gerektiğini vurgulayan Karakaya, şunları kaydetti:

"Çocuklarımız, düşünmeyi bununla öğrenmeli. Şu hatayı yapıyoruz, bir dil düşünün, alfabesini bilmeden kelimesini kuramazsınız. Matematiğin alfabesi sembollerdir. Sembollerin ifade ettiği anlamları çocuklara biz söyleyeceğiz ki, onlar evrendeki ilişkiyi sembollerle ifade etsinler. 6,7 ve 8. sınıflardaki çocukların muhatabı saymadır. Bir çocuk 8. sınıfa kadar saymayı bilir. Ölçmeyi anlamaz. Saymanın ne demek olduğunu kitaplarda çocuklarımıza hissettireceğiz."

Karakaya, çocukların hayatlarını bilimle birlikte sürdürmelerini, analitik düşünebilmelerini ve genelleme yapabilmelerini istediklerini vurgulayarak, "Kitaplarımıza bunu taşımaya çalışıyoruz. Benim üstlendiğim misyon da bu. Kitabımızın farkı, her bir konunun gerçek hayatta bir karşılığını bulması. Matematiğin gerçek hayatta bir ihtiyaç olduğunu hissettireceğiz" sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA