'Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan Ve Toplum Sempozyumu'

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tufan:'Her şeyden önce kaliteli yaşlılık için fiziksel aktivite şart. Bunun yanında beslenmeye dikkat etmek ve uyku düzenini çok iyi ayarlamak gerekiyor' 'Gölköy ilçemiz de kaliteli yaşlanmayla ilgili çok güzel bir yer olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların burada uzun yaşaması kesinlikle tesadüf değil'

Ordu'nun Gölköy ilçesinde "Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum" sempozyumu gerçekleştirildi.

Gölköy Belediyesi'nin ev sahipliğinde Halk Eğitim Merkezinde ikincisi düzenlenen uluslararası sempozyuma Kaymakam Tuncay Kaldırım, Belediye Başkanı Ali Kemal Mert, yurt dışı ve yurt içindeki üniversitelerden gelen akademisyenler ile davetliler katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, yaptığı konuşmada, Gölköy'ün hem coğrafi hem de yaşlanan topluma örnek olması açısından önemli bir yer olduğunu söyledi.

İlçede 90 yaş üzerinde birçok kişinin bulunduğuna ve bu insanların gayet sağlıklı olduğuna dikkati çeken Tufan, "Araştırmalarımızda buradaki yaşlı insanların beslenme problemleri yok, zihinsel ve fiziksel sağlıkları gayet yerinde. Günlük işlerini herkes kendisi yapabiliyor. En önemlisi her hangi bir bakıma muhtaç durumları yok. Gölköy'deki yaşlılar gayet sağlıklı ve zinde bir ömür sürdürüyor." dedi.

İlçedeki yaşlı insanların kaliteli bir ömür geçirmeleri için her türlü imkanının mevcut olduğunu vurgulayan Tufan, bu konuda emeği geçen tüm yetkililere de teşekkür etti.

17 yıldır ilçede araştırma yaptıklarını, tüm araştırmacıları da Gölköy'e davet ettiklerini aktaran Tufan, "Buraya gelip insanları görsünler ve keşfetsinler. Biz de bu bağlamda 'Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum Sempozyumu'nun ikincisini düzenledik. Bu sempozyuma yerel yönetimler başta olmak üzere herkes sahip çıkıyor. Bu da bir ilçe için oldukça önemlidir. İnşallah bizim Gölköy'e olan ilgimiz bundan sonraki yıllarda da devam edecek." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Tufan, yaşlanan insanların toplum içerisindeki konumunun güçlenmesi için mutlaka etkili iletişim kurulması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda Türkiye'yi bekleyen en önemli sorunlardan birisi bakıma muhtaçlıktır. Bunun içinde bizlerin acilen bakım sigortasını hayata geçirmemiz gerekiyor. Şu anda verilen bakım parası sevindirici bir durum ama bunu daha geliştirmemiz gerekiyor. Bunu da bakım sigortası kapsamında güçlendirmemiz lazım. Konuyla ilgili de girişimlerin olduğunu biliyor ve destekliyoruz. Biz bilimsel olarak bunun alt yapısına her türlü desteği de vermeye hazırız."

- "Kaliteli yaşlılık için fiziksel aktivite şart"

Tufan, yaşlanan insanlara tavsiyelerde de bulunarak, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce kaliteli yaşlılık için fiziksel aktivite şart. Bunun yanında beslenmeye dikkat etmek ve uyku düzenini çok iyi ayarlamak gerekiyor. Bunların hepsi bir birini bütünleyen ve tamamlayan konulardır. Dolayısıyla yaşamımıza yıllar yerine yaşamımıza anlam katma ile ilgili bir çabamız olursa kaliteli yaşlanmada bunlarla birlikte mümkün olabiliyor. Gölköy ilçemizde kaliteli yaşlanmayla ilgili çok güzel bir yer olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların burada uzun yaşaması kesinlikle tesadüf değil."

Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mert de böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Türkiye'de uzun yıllardan beri yaşlı insanlar üzerinde araştırmalar yapılıyordu. Yapılan çalışma ve araştırmanın sonucu ise 2015 yılında kamuoyu ile paylaşılmıştı. İlçemizin bu anlamda yaşanabilir ilk 10 şehrin içerisinde olduğunu gördük. O günden sonra bunu bir projeye dönüştürdük." diye konuştu.

Kaynak: AA