Terminatör gerçek olabilir

Türkiye’deki girişimci şirketlerini, ulusal ve uluslararası yatırımcılarla buluşturan T-Bootcamp etkinliğine katılan IPFC Online Kurucusu ve CEO’su Pierre Pinna, robotların önümüzdeki 5 yıl içinde pek çok mesleği insanlardan devralacağını söyledi. Yapay zeka ve dijital dönüşüm konularında dünyada tanınmış isimlerinden biri olan Pinna, “Çok yakın bir zamanda çalışma mekanlarımızı robotlarla paylaşacağız. Bilim kurgu filmleri tabii ki gerçek olabilir” dedi.

Terminatör gerçek olabilir
Girişimci ve yatırımcıların en önemli buluşma noktalarından biri olan, Türkiye'deki inovasyon çabalarını ön plana çıkaran T-Bootcamp etkinliği, Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezi ve teknoloji platformu oluşturma kuruluşu WBCONS-HD işbirliğiyle İzmir'de Selçuk Yaşar Kampüsünde düzenlendi.

Yapay zeka ve dijital dönüşüm konularında teknoloji dünyasının önde gelen isimlerden IPFC Online Kurucusu ve CEO'su Pierre Pinna, hızla yayılan Fintech ve Blockchain uygulamaları konularında önemli liderlerden Inclusivity Network Kurucusu Antonio Javier Ruiz, Peak State Consulting Direktörü Anuj Khanna, Teknoloji ve İnsan Kolejleri Kurucusu Zeynep Dereli ile İzmir ve İstanbul'dan katılan girişimciler konuşmacılar arasında yer aldı. Girişimciler dikkat çeken projelerini katılımcılara sundular.

Robotların pek çok mesleği insanlardan devralacağını ifade eden Pierre Pinna, önümüzdeki 5 yılın senaryosunu çizdi. Etkinlikte niteliksiz işlerde çalışan kişiler için önümüzdeki yılların ekonomik açıdan daha da zor geçeceğine değinen Pinna, 'Yapay zeka sayesinde robotlar önümüzdeki 5 sene içinde pek çok mesleği insanlardan devralacak. Çok yüksek yetenek gerektiren meslekler ise bize kalacak. İnsanlığı ilerletmek ve kötü şartlar altında yaşayan insanlar için bu aslında bir şans. Yakında çalışma mekanlarımızı robotlarla paylaşacağız. Bu nedenle robotlarla işbirliği içinde olabilmek için genç insanları eğitmemiz gerekiyor. Özellikle gençlerin, makine öğrenimi, derin öğrenme ve veri analitiği konularında eğitimli olmaları gerekiyor. Niteliksiz işlerde çalışan insanları bu alanlara kaydırarak eğitim vermemiz gerekiyor” dedi.

Bilim kurgular gerçek olabilir

Popüler bilim kurgu filmlerinden Terminatör gibi filmlerin bir gün gerçek olabileceğini; ancak robotların insanlığa zarar vermeyeceği görüşünü savunan Pinna, “Bilim kurgu filmleri tabii ki gerçek olabilir. Şu bir gerçek ki 10-20 sene sonra robotlar tüm sektörlerde bizden çok daha aktif çalışacaklar dolayısıyla insanları domine edecekler; ancak korkmayın, bize zarar vermeyecekler ya da bizi yok etmeyecekler. Bunlar sadece film senaryoları. Robotlardan korkmaktan ziyade ülkelerin siber güvenlik konusunda çalışma yapmaları ve buna yeterince bütçe ayırmaları gerekiyor. Bu robotların bizim işlerimizi elimizden almalarından çok daha önemli bir konu” diye konuştu.

Günümüzde insanları yönetmek için kullanılan global methotların gerçekçi olmadığını da savunan Pierre Pinna, “Hem büyük, hem küçük ölçekli firmalara dijital transformasyonda başarılı olabilmeleri için hizmet veriyoruz. Bünyemizde 100'e yakın kişi görev alıyor; artık çalışanları global methotlarla yönetmek gerçekçi değil. Çalışanlarınıza büyük bir amaç vermeniz, onlara saygı duymanız ve her zaman objektif olmanız gerekiyor; ancak böylece kendilerinden yeterince verim alabilirsiniz” dedi.

Teknoloji ve İnsan Kolejleri Kurucusu Zeynep Dereli de, yakın gelecekte yok olacak mesleklere dikkat çekti. Dereli, “Dünyada 1,7 milyar iş gücü gidiyor, yerine 1,9 milyar yeni iş gücü geliyor. Bu 1,9 milyar iş yeni yetkinlikler gerektiriyor. Bu yeni düzen muhasebe elemanlarının, sigorta sektöründe çalışan elemanların, hukuki basit sözleşmeler konusunda çalışanların, call center merkezlerinde çalışanların işlerini bitirecek; çünkü hep aynı, motomot çalışılan işler kalmayacak. Artık ucuza iş gücü yaratabilmek değil katma değerli işler yaratmak değerli. İleri ki dönemlerde diğer büyük ekonomilerin sömürgesi haline gelmek istemiyorsak kendi iş gücümüzü ona göre yetiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA