Tapulu Arazide Kazı Yapılırken 2 Bin 400 Yıllık Mezar Bulundu

Antalya’da bir vatandaşın tapulu arazisinde yaptırdığı kazıda 2 bin 400 yıllık Likya medeniyetine ait kaya mezarı ortaya çıktı. Mezarı görünce şok olan vatandaş, kazıyı durdurarak durumu yetkililere haber verdi. Bölgeye gelen arkeologlar ise mezarın 2 bin 400 yıllık olduğunu belirledi.

Tapulu Arazide Kazı Yapılırken 2 Bin 400 Yıllık Mezar Bulundu
Antalya’nın Demre ilçesi Köşkerler Mahallesinde tapulu arazisinde düzenleme çalışması yaptırmak isteyen 40 yaşındaki Nuri Bilgiç, bir iş makinesi kiralayarak arazisinde kazı çalışması başlattı. Çalışmayı yapan iş makinesi operatörü ise toprağı kazdığı sırada şekilli bir kayaya rastladı. Operatör, gördüğü kayanın tarihi bir mezarlık olabileceğini düşünerek durumu arazi sahibi Bilgiç’e bildirdi. Bunun üzerine Bilgiç, arazisinde mezarlık çıktığını Demre Jandarma Komutanlığı’na bildirdi. Çok geçmeden olay yerine gelen ekipler, söz konusu mezarlığı görünce Demre Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürlüğünden yardım talep etti. Bölgeye gelen arkeologlar ise mezarı oraya çıkarmak için hemen çalışmalara başladı.



2 bin 400 yıl öncesine ait

3 arkeolog ve 8 işçinin katıldığı kazı çalışmasında mezarın M.Ö. 4’üncü yüzyıl’da yapıldığı ve Likya dönemine ait olduğu belirlendi. Tek katlı boyu 2 genişliği ise 3 metre boyutundaki mezarın aynı zamanda Myra Antik Kenti’ndeki antik tiyatro yanında bulunan kaya mezarlarıyla aynı döneme ait olduğu tespit edildi. Ana kayalık oyularak oluşturulduğu düşünülen mezarın ise Likya döneminde soyulduğu düşünülüyor.

Tek odalı, 3 kapılı

Mezarın üzerindeki desenler ve şekli ise arkeologların dikkatini çekti. Devam eden çalışmalarda şuana kadar edinilen bilgilere göre, mezarın, alt tarafı gemici pruvası, üst tarafı ise ev tipi şeklinde inşa edildiği ve Likya mimarisiyle yapıldığı belirlendi. Tek odalı ancak 3 kapılı yapılan mezarın M.S. 6’ncı yüzyıl’da hemen yakınında bulunan Demre Çayı’nın taşması sonucu toprağın altında kaldığı tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA