Suriyeli Mültecilere Yönelik Aşı Çalışması Sürüyor

Adıyaman’da yaşayan Suriyeli mültecilere (0-59) ay arasında uygulanacak aşı hızlandırma ve tamamlama çalışmaları devam ediyor.

Suriyeli Mültecilere Yönelik Aşı Çalışması Sürüyor
Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından yürütülen aşı hızlandırma ve tamamlama çalışmaları 13 gün sürecek.

Adıyaman Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erdoğan Öz, aşılama çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada, “13 gün süreli olacak çalışmada, uygulamalar aşı istasyonları, gezici ekipler ve ASM’ler/TSM’ler-GSM’ler aracılığı ile yapılıyor. Uygulamalar hem gezici ekipler (saha ekipleri), hem de sabit ekipler (istasyonlar) aracılığı ile yapılacaktır. Kendi toplumumuzun bir parçası olarak kabul ettiğimiz ve kucakladığımız başta Suriyeliler olmak üzere tüm ‘Geçici Koruma Altındaki Gruplar’a sağlık hizmetini kendi vatandaşlarımıza sağladığımız düzeyde ayrım yapmadan vermek önemli bir insanlık vazifesidir” dedi.

Erdoğan Öz, “Dünyada göçmenler ve mülteciler önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadırlar. Bunların başında, aşı ile önlenebilir hastalıklarda artış olması ve bazı elimine edilmiş hastalıkların yeniden görülmesi gelmektedir. Özellikle 0-59 ay nüfus, aşı ile önlenebilir hastalıklardan başta Polio (çocuk felci), Kızamık, Boğmaca ve Difteri olmak üzere, şu anda rutin çocukluk çağı aşı takvimimizde bulunan tüm antijenlere karşı hassastırlar. Bu kişilerin ait oldukları ortamlarda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği olanağı en aza inmiştir. Bu nedenle, salgınlar yaşanabilmekte veya yaşanma olasılığı artmaktadır. Göçmen olarak geldikleri ülkelerde de, olası vakalara ve virüs dolaşımına sebep olmaktadırlar. Bu gerekçelerin tamamen ortadan kalkması veya en aza indirgenmesi için, bahsi geçen gruplar içerisinde aşı oranlarının yükseltilmesi ve rutin aşılama çalışmalarına sürdürülebilirlik kazandırılması gerekmektedir. Şu anda 3. tur aşı uygulaması (1-17 Kasım 2017) devam etmektedir.

Aşı uygulamalarının amacı, hassas yaş gruplarına aşı ile önlenebilir hastalıklara yakalanmadan önce ulaşıp onları bağışık hale getirerek, bu hastalıklara yakalanmalarını ve bu hastalıklardan doğabilecek sakatlık ve ölümleri önlemektir. Sağlık Bakanlığı olarak bu amaç doğrultusunda Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) 1981 yılından beri yürütülmekte olup, bugün itibarıyla 13 hastalığa karşı aşı uygulanmaktadır. Bunlar verem, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci (polio), Hib menenjiti, zatürre, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, mikrobik sarılık (hepatit B, hepatit A) hastalığına karşı yapılan aşılardır” diye konuştu.

Kaynak: İHA