Özbekistan'da 'Kandım' Gaz İşleme Tesisi Faaliyete Açıldı

Tesisin ikinci etabının gelecek yıl faaliyete geçmesiyle yıllık 7,9 milyar metreküp doğalgaz elde edilecek.

Rusya'nın Lukoil şirketi Özbekistan'ın Buhara bölgesinde "Kandım" Gaz İşleme Tesisi'ni faaliyete açtı.

Özbekneftgaz'dan yapılan açıklamaya göre, Buhara vilayetindeki "Kandım" doğalgaz sahasında yıllık 4 milyar 50 milyon metreküp gazı işleme kapasitesine sahip Kandım Gaz İşleme Tesisi'nin ilk etabı üretime başladı.

Açıklamaya göre, inşaatı süren tesisin ikinci etabının Temmuz 2018'de faaliyete açılması öngörülürken, buranın da hizmete girmesiyle Kandım Gaz İşleme Tesisinde yıllık 7,9 milyar metreküp diğer maddelerden arındırılmış doğalgaz elde edilecek.

Projenin tam olarak hayata geçirilmesi sonucunda işletmede 2 binden fazla kişiye istihdam sağlanması planlanırken, geçen sene nisan ayında inşaatına başlatılan tesisin toplam proje tutarının 3,3 milyar dolar olacağı belirtiyor.

Özbekneftgaz ile 2004 yılından bu yana iş birliğinde ürün paylaşımı anlaşmasına göre, Özbekistan'ın birçok sahasında doğalgaz arama-keşif ve üretme projelerini yürüten Rusya'nın Lukoil şirketi, bu çalışmaların hayata geçirilmesi için 6,5 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Lukoil şirketi, gelecek yıl ülke genelinde işlediği sahalardaki yıllık doğalgaz hacmini 14,7 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflerken şimdiye kadar ülke genelinde i45 milyar metreküp doğalgaz üretti.
Kaynak: AA