Osteoporoz Hastalığına Dikkat

Osteoporozun, kemik dokusunun bozulması ve düşük kemik kütlesi nedeniyle oluşan bir hastalık olduğunu belirten Op.Dr. Evrim Aksoy, kadınlar da kemik erimesine dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.

Osteoporoz Hastalığına Dikkat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, “Her üç saniyede bir herhangi bir kırık osteoporoz nedeniyle ortaya çıkar. Yani, bu iki cümleyi bitirdiğinizde, dünyada yaklaşık üç osteoporotik kırık oluşmuş olacak demektir ve bir kırık riskini önemli ölçüde artırır. Osteoporoz, en sık rastlanan metabolik kemik hastalığıdır ve fiziksel, psikososyal ve ekonomik sonuçlarla yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Çatlamaya neden olmadan önce hiçbir belirti göstermediği için göz ardı edilebilir. Kırıklar kırık bir kemikten çok daha tehlikelidir ve genel sağlık için de çok tehlikelidir. Osteoporoz nedeniyle kırıkları olan yaşlı kadınların yüzde altmışı kırıktan bir yıl sonra ölür. Osteoporoz için risk faktörlerinin çoğu genetiktir, ancak iyi beslenme ve erken yaşta egzersiz yaparak osteoporoz önlenebilir” dedi.

Hem kadınların hem de erkeklerin osteoporoz riski altında olduğunu ifade eden Op.Dr. Aksoy, “Ancak kadınların vücut yapısı daha küçük olduğundan menopozda hormon kaybı nedeniyle hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Diğer riskler şunları içerir; Yaş, Osteopeni ya da osteoporoz aile öyküsü, Adet döngüsünün olmaması, Menopoz, Anorexia Nervosa (yeme bozukluğu), Hipertiroidi, Çölyak Hastalığı, Alkol tüketimi, Aktif olmayan yaşam tarzı, Yüksek kafein tüketimi” diye konuştu.



“Kemik hücreleriniz parçalandıklarından daha fazla kemik oluşturur”

Göründüğünün aksine, kemiklerin bir kaya gibi sağlam olmadığını kaydeden Op.Dr. Aksoy, “Gözenekli, sürekli değişen dokulardır. Her gün, kemik dokusu parçalanır ve kemik hücreleriniz tarafından desteklenir. Çocukluk ve ergenlik döneminde büyüdüğünüzde, kemik hücreleriniz parçalandıklarından daha fazla kemik oluşturur. Kemikte büyük bir bileşen Kalsiyum olduğundan, bu süre zarfında vücudunuzda yeterli Kalsiyum bulunması önemlidir, böylece hayat boyunca güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olabilirsiniz” açıklamalarında bulunndu.

Op.Dr. Evrim Aksoy, “Beslenme ve egzersizin neredeyse her şey için önemli olduğu bilinir. Osteoporoz bunun için bir istisna değildir. D vitamini ve kalsiyum kemik sağlığı için gereklidir. D vitamini Kalsiyumun emilmesi için gerekliyken, Kalsiyumun kendisi kemiklerin yapımı için kullanılır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA