Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz

Ülkedeki Seçim Komisyonu, devlet başkanı seçimi ve genel seçimlerin 23 Aralık 2018'de düzenleneceğini duyurdu.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde genel seçim ve devlet başkanı seçiminin 23 Aralık 2018'de yapılacağı belirtildi.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu (CENI) yetkililerinden Jean Pierre Kalamba, düzenlediği basın toplantısında, bu yılın sonunda gerçekleştirilmesi planlanan seçimler için yeni takvimi açıkladı.

Devlet başkanı seçimi ve genel seçimlerin 23 Aralık 2018'de olacağını ifade eden Kalamba, aday başvurularının gelecek yıl 25 Temmuz'da başlayacağını, seçim kampanyasının 22 Kasım-21 Aralık 2018'de yapılmasının planlandığını ve yurt dışında yaşayan Kongolular için seçmen kayıtlarının 1 Temmuz-28 Eylül 2018'de yürütüleceğini kaydetti.

Kalamba, seçim sonuçlarını 30 Aralık 2018'de açıklamaya çalışacaklarını ve seçilen yeni devlet başkanının 12 Ocak 2019'da göreve başlamasının planlandığını dile getirdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak seçimler mali sorunlar nedeniyle bu yılın sonuna ertelenmişti. Seçim Komisyonu ise kısa bir süre önce yaptığı açkılamada, seçimlerin Nisan 2019'dan önce düzenlenemeyeceğini kaydetmişti.

Bu açıklamanın ardından ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde seçimler gerçekleştirilmezse ABD'nin hükümete destek vermeyeceği uyarısında bulunmuştu. Muhalefet de Kabila'nın seçimleri erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia etmişti.
Kaynak: AA