Kışlaklarına Ulaşmak İçin Sürüleriyle 300 Kilometre Yürüyorlar

Havaların soğumasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalardan koyun sürüleriyle dönmeye başlayan göçerler, yaklaşık 1,5 ay süren yolculuğun ardından kışlaklarına ulaşıyor Muş'un yaylalarından Şırnak'ın İdil ilçesine gitmek için yola çıkan göçerler, 300 kilometreyi aşan yolu katediyor Batman'ın Gercüş ilçesinde bağlı Başova köyünde mola veren göçerlerden Kardeş: 'Zorlukları kadar bu işin güzellikleri de var. Dağları, ovaları geziyor, görüyoruz. Önce çoluk çocuğumuzu gönderiyoruz ardından da biz yola çıkıyoruz'

SELMAN TÜR - Havaların soğumasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalardan koyun sürüleriyle dönmeye başlayan göçerler, yaklaşık 1,5 ay süren yolculuğun ardından hayvanlarıyla kışı geçirdikleri kışlaklara varıyor.

Şırnak'ın İdil ilçesinden ilkbahar aylarında hayvanlarını alarak yola çıkan göçerler, sıcak yaz aylarını yüksek ve serin yaylalarda geçirmek için Muş'a gidiyor. Havaların soğumaya başlamasıyla yeniden yola çıkan göçerler, havanın aydınlanması ile zorlu yolculuklarına devam ederken, havanın kararmasıyla da geceyi güzergahlarında kurdukları çadırlarda geçiriyor.

Göçerler, yaklaşık 1,5 ay süren yolculuğun ardından kışlaklara ulaşıyor. Muş'un yaylalarından Şırnak'ın İdil ilçesine gitmek için yola çıkan göçerler, 300 kilometrelik yolu koyun sürüleriyle yaya olarak aşıyor.

Muş'tan yola çıkan ve 1 aydır devam eden yolculuk sırasında Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinden geçerek Gercüş ilçesine bağlı Başova köyüne ulaşan köylüler, burada kurdukları çadırlarda yaklaşık 15 gün daha sürecek olan zorlu yolculukları için dinleniyor.

Teknolojiden de geri kalmayan göçerler telefonlarını da beraberlerindeki güneş panellerinden elde ettikleri enerjiyle şarj ediyor.

- "Zorlukları kadar bu işin güzellikleri de var"

Göçerlerden Nurettin Kardeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 bin hayvanlık sürüsü ile kışlak olarak kullandıkları İdil ilçesine doğru yol aldıklarını söyledi.

Muş'un yüksek yaylalarında 4 ay kaldıktan sonra yeniden yola koyulduklarını bildiren Kardeş, yol boyunca çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Kardeş, "Kimi zaman yakınlarından geçtiğimiz köylerde yaşayanlar bizi rahatsız ediyor. Ayrıca, yağmur, çamur, soğuk var. Yaşamımızı sürdürmek için bu zorluklara göğüs germek zorundayız. Zorlukları kadar bu işin güzellikleri de var. Dağları, ovaları geziyor, görüyoruz. Önce çoluk çocuğumuzu gönderiyoruz ardından da biz yola çıkıyoruz." dedi.

- "Bahar aylarında zevkli"

Muhammed Elçiçek de zorlu yolculuğun 15 gün sonra sona ereceğini, bahar ayına kadar kışlaklarda kalacaklarını aktardı.

Elçiçek, şunları kaydetti:

"Göçeriz, hayvancılık bizim tek işimiz. Atalarımızdan, dedelerimizden devraldığımız göçerliği ölene dek sürdüreceğiz. Elbette zorlukları var ama bir o kadar da zevkli ve güzellikleri de var. Bizlere sabır göstermeyen bazı sürücüler hayvanlarımızı telef edebiliyor. Bir hayvanımız eksik olduğu zaman onu bulmadan gözlerimize uyku girmiyor. Hakikaten zorlukları çok ama bahar aylarında da bir o kadar güzelliği var. Göçerlik bahar aylarında çok zevkli geçiyor."

Sabahın ilk ışıkları ile eşyalarını hayvanlara yükleyip yola çıktıklarını belirten göçerlerden Meryem Elçiçek de erkeklerin hayvanlar ile ilgilendiğini, kadınların da yemek işleriyle uğraştığını anlattı.
Kaynak: AA