Jandarma Okullar Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler, savunma yaptı.

Sanık Muhammed G. darbe girişiminin yaşandığı gece Jandarma Okullar Komutanlığında kursiyer teğmen olarak görev yaptığını, rütbesi gereği emir komuta yetkisinin bulunmadığını söyledi.

15 Temmuz'da subay temel kurs binasına geldiğinde içtima olacağını öğrendiğini anlatan Muhammed G, bölük komutanı Ramazan Akkuş'un kursiyerlerle ilgili şikayet aldığını, bu nedenle herkesin saat 21.45'te yapılacak gece eğitimine katılmasını emrettiğini aktardı.

Muhammed G, FETÖ ve darbe girişimiyle ilgisinin olmadığını, kendisinden sorumlu komutanların emirleri doğrultusunda okul sınırları içindeki Beytepe Hastanesinin olduğu bölgede sabaha kadar hiçbir suça karışmadan beklediğini ileri sürerek beraatini talep etti.

Mikail D. de 15 Temmuz'da Whatsapp grubundan gece eğitimi olacağı mesajı gelmesinin ardından saat 17.00'de içtima alındığını, eğitim içtimasının da saat 20.45'te yapılacağının bildirildiğini belirtti.

Bölük komutanının emriyle eğitim içtimasına silah ve teçhizatla katıldığını anlatan Mikail D, tabur komutanı binbaşı Tarık Görener'in "Arkadaşlar, Türkiye'de olağanüstü bir durum var. Birliğimize saldırı olacağı istihbaratı alındı. Bizim görevimiz birliğimizi korumaktır." dediğini aktardı.

Daha sonra sekizerli timler oluşturulmasının ardından bir üsteğmenin emrinde nizamiyeye gittiklerini ifade eden Mikail D, burada beklediğini, sabah Seren Amfiye gittiklerinde de gözaltına alındığını söyledi.

Mikail D. FETÖ'nün darbe girişimiyle bir bağlantısı olmadığını ifade ederek beraatini talep etti.

Tutuksuz sanık Murat D. de takım komutanının kendilerine, okul komutanı Sadık Köroğlu'nun, teğmenlerin disiplinsiz davranışlarından dolayı gece eğitimi emri verdiğini söylediğini belirterek, 15 Temmuz gecesi okulda kalmalarının sağlandığını aktardı.

Murat D. komutanının içtimada kışla emniyetini alacaklarını söylediğini, cep telefonlarının da açılmamasını istediğini belirterek, sekizerli gruplar halinde tanımadıkları komutanların emrine verildiklerini anlattı.

Sabaha kadar kışla içerisinde oturduğunu savunan Murat D, sabah telefonunu alınca darbe girişimi olduğunu anladığını, bulundukları yeri terk ettiklerini daha sonra da gözaltına alındıklarını söyledi.

Murat D. gece boyunca silah kullamadığını, kanunsuz bir emir almadığını ileri sürerek beraatini istedi.

Duruşmada savunma yapan diğer tutuksuz kursiyer teğmenler Muhammed E, Muhammed B, Muhammed D. ve Okan A. da gece eğitimi bahanesiyle kışlada bırakıldıklarını, suçsuz olduklarını belirterek, beraat talebinde bulundu.
Kaynak: AA