Eritre'de Eylemler Sonrası Gözaltılar Sürüyor

Ülkedeki gösterilerle ilişkisi olanlara yönelik gözaltı operasyonları yapılıyor 6 okul yöneticisi hala gözaltında tutuluyor.

Eritre'nin başkenti Asmara'da geçen hafta okullarının kamulaştırılmasına karşı çıkan bazı öğrenciler ve veliler tarafından yapılan gösteriler sonrası ülkede gözaltıların sürdüğü bildirildi.

Ülkedeki yerel medyada yer alan haberlere göre, Asmara'da 2 bin 800 öğrencinin eğitim aldığı özel okul statüsündeki Dia İslam Okulu'nun kamulaştırılmasına karşı çıkan eylemcilere ve bunları destekleyenlere yönelik gözaltılar devam ediyor.

Eylemler öncesinde gözaltına alınan yönetici 90 yaşındaki Hacı Muhammed Musa Nur ile birlikte 6 okul yöneticisinin hala gözaltında tutulduğu kaydediliyor.

Okullarını teslim etmemek için geçen hafta sokaklarda gösteri yapan öğrenciler, polis müdahalesiyle dağıtılmıştı. Muhalif gruplar olay sonrası ölenlerin olduğunu ileri sürürken, hükümet bu iddiaları yalanlamıştı.

Olaylar sonrasında yurt dışındaki bazı şehirlerde Eritre diasporası tarafından protestocularla dayanışma gösterisi yapılmıştı.

- "Başörtüleriyle gelen kızlar bizim kızlarımız"

Eylemler öncesinde velilere bir araya gelen ve görüntüleri sosyal medya organlarında yer alan okulun yöneticilerinden Nur, konuşmasında hükümet yetkililerinin okuldaki dini eğitimine son vermesini istediğini söylüyor.

Nur, "Bu okula başörtüleriyle gelen kızlar bizim kızlarımız. Onlar Müslümanlar, onu giymek bizim dinimizin bir parçası ve kimse onları bu sebepten ötürü incitemez. Her türlü sonuçla karşılaşmaya hazırız." ifadesini kullanıyor.

- "Asmara caddeleri ABD’den daha güvenli"

Eritre Enformasyon Bakanlığı, konuyla ilgili geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkedeki gösterilerin bazı medya kuruluşlarınca abartıldığını savunarak, olaylarda yaralanan ve ölen olmadığını belirtti.

Gösteride bir grubun polise taş atması sonrası emniyet mensuplarının havaya ateş açtığı belirtilen açıklamada, grubun bundan sonra hemen dağıldığı ifade edildi.

Açıklamada, ABD Büyükelçiliğinin vatandaşlarına yaptığı seyahat uyarısı da eleştirilerek, Asmara caddelerinin ABD'den daha güvenli olduğu savunuldu.

- "Dia Okulu ilk değil"

Okulun kamulaştırılmak istenmesinin Bakanlığın bir kararı olduğu vurgulanan açıklamada, "Eritre etnik ve dini anlamda bölünmüş bir ülke değil. Eritre laik bir eğitim sistemini benimsiyor. Eğitim Bakanlığının uyguladığı idari önlemler yeni değil ve ilk defa bu okula uygulanmadı. Daha önce Katolik ve Ortodoks okullara karşı da benzer adımlar atıldı." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, yerel medyada Eritre hükümetinin kamulaştırma projesine birçok okulun dahil edildiği ya da buna itiraz edenlerin kapatıldığı belirtiliyor.

Söz konusu projeyi uygulamaya koymayan tek okulun ise Dia İslam Okulu olduğu ve hükümetin okuldan cuma günleri açık olmasının, lisede okuyan kızların başörtüsü takmamasının, kız ve erkek ortaokul öğrencilerinin ayrı sınıflarda bulunmamasının ve İslami eğitim verilmemesinin istendiği belirtiliyor.

Etiyopya'dan bağımsızlığını kazandığı 1993 yılından bu yana Eritre'yi Isaias Afwerki'nin liderliğini yaptığı Demokrasi ve Adalet için Halk Cephesi (PFDJ) yönetiyor.

BM İnsan Hakları Konseyi, Eritre'yi yargısız infaz ve işkence gibi sistematik insan hakları ihlalleri işlemekle suçluyor.
Kaynak: AA