Doğuda Kaynakçı, Batıda Dikiş Makineci Bulmak Zor

İŞKUR tarafından yapılan 'İş Gücü Piyasası Talep Araştırması'nda işverenlerce eleman temininde güçlü çekilen meslekler belirlendi Tekstil sektöründe dikiş makinecilik, eleman temininde güçlü çekilen mesleklerin başında gelirken, bu alanı garson, satış danışmanı, elektrikçi, aşçı, şoför, gaz altı kaynakçısı, pazarlamacı ve temizli görevlisi izledi Bölge bazlı bakıldığında da Marmara ve Ege'de dikiş makineci, Doğu Anadolu'da ise kaynakçı bulmak oldukça zor.

ÖZCAN YILDIRIM - İŞKUR tarafından yapılan "İş Gücü Piyasası Talep Araştırması"nda işverenlerce eleman temininde güçlü çekilen meslekler belirlendi. Dikiş makineci, garson, satış danışmanı, elektrikçi, aşçı, şoför, gaz altı kaynakçısı, pazarlamacı ve temizli görevlisi eleman temininde güçlü çekilen alanların başında geliyor.

İstihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırılmasını amaçlayan İŞKUR, yaptığı araştırmalarla da iş gücü piyasasının nabzını tutuyor.

Kurum, 3 Nisan-5 Mayıs arasında Türkiye genelinde 90 bin 749 iş yerinin ziyaret edilmesiyle "2017 İş Gücü Piyasası Talep Araştırması"nı hazırladı.

Araştırmaya göre, kadınlar en fazla temizlik görevlisi, satış danışmanı, sekreter, muhasebeci, büro çalışanı, makineci (dikiş), ön muhasebeci, aşçı, beden işçisi ve garson olarak çalışırken; erkekler, şoför (yük taşıma), beden işçisi, satış danışmanı, işletmeci, temizlik görevlisi, garson, güvenlik görevlisi, şoför (yolcu taşıma), büro çalışanı ve inşaat işçisi olarak istihdam ediliyor.

- Yarım milyona yakın elemanın temininde güçlük çekiliyor

Araştırmada, 206 bin 90 iş yeri ve 2 bin 179 meslekte toplam 464 bin 52 kişinin temininde güçlük çekildiği sonucuna ulaşılırken, zor eleman bulunan alanların başında tekstil sektöründeki makinecilik geliyor. Makinecinin ardından işverenler garson, satış danışmanı, elektrikçi, aşçı, şoför, gaz altı kaynakçısı, pazarlamacı ve temizlik görevlisi bulmakta zorlanıyor.

Bölge bazlı bakıldığında, Marmara'da makineci (dikiş), laboratuvar teknikeri, gaz altı kaynakçısı ve beden işçisi bulmak zorken, Akdeniz'de garson, kat hizmetleri elemanı ve kat görevlisi temininde güçlük çekiliyor.

İç Anadolu'da gaz altı kaynakçısı, elektrik teknisyeni, mobilya döşeme işçisi ve lastik üretim operatörü, Karadeniz'de beden işçisi, garson, güvenlik görevlisi ve makineci (dikiş), Ege'de makineci (dikiş), CNC torna tezgahı operatörü, Güney Doğu Anadolu'da dokuma konfeksiyon makineci ve beden işçisi, Doğu Anadolu'da garson, kaynakçı, müşteri hizmetleri görevlisi ve saraciye montajcısı eleman temininde güçlü çekilen mesleklerin başına geliyor.
Kaynak: AA