Balak Çiftlikleri Yargıya Taşınıyor

İçel’de kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı harekete geçen çevreciler, kentte balık çiftlikleri kurma hazırlığı yapan iki şirket hakkında suç duyurusunda bulunarak dava açacak. Balık çiftlikleri ile ilgili bilgilerin kamudan gizlendiğini öne süren çevreciler, bugün İçel Valiliği’ne de dilekçeyle başvuru yaptı.

Balak Çiftlikleri Yargıya Taşınıyor
İçel Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), kentteki çevreci örgütlerin de katılımıyla basın açıklaması yaparak, İçel halkını balık çiftlikleri konusunda mücadele etmeye çağırdı. İçel Gazeteciler Derneğinde düzenlenen toplantıda, İçel sınırları içerisinde kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili bilgilerin kamudan gizlendiği iddia edilerek, yürütülen sürecin şeffaf ve bilimsel olmadığı ileri sürüldü.

“Bir şirket hakkında suç duyurusunda bulunacağız, bir şirket hakkında da dava açacağız”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, toplantıda yaptığı açıklamada, balık çiftliklerine tümden karşı olduklarını söyledi.

Son zamanlarda İçel Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, internet sayfasından balık çiftlikleriyle ilgili bütün duyuruları kaldırdığını ve yeni duyuruları artık yayınlamadığını belirten Aslan, “Bu durum, bizim bilgi edinme hakkımızı gasp ediyor, halkın bilgi edinmesini engelliyor. Biz mecburen bu duruma itiraz etmek için ve ayrıca daha önce yapılmış başvuruların neler olduğunu, varsa verilmiş ÇED raporlarını ve bundan sonra verilecek bütün ÇED raporlarını talep eden dilekçeler hazırladık. Bu dilekçeleri bugün Valiliğe sunacağız” dedi.

Ayrıca hukuki süreci de başlatacaklarını dile getiren Aslan, “Bu çerçevede hem bir şirket hakkında suç duyurusunda bulunacağız hem de başka bir şirket hakkında dava açacağız. Çünkü şirketin biri usulsüz bir şekilde uygun olmayan bir yerde ÇED raporu almak için başvuru yapmış. Diğer şirket de ÇED raporuna gerek kalmaksızın izinler almış. Bizim yaptığımız incelemede bütün bu izinler hukuksuzdur, antidemokratik” diye konuştu.

“Koruma altındaki bölgelere balık çiftlikleri kurmak yasalara aykırıdır”

Aslan’ın açıklamasının ardından hazırlanan metni İçel Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı okudu. Kültür balıkçılığının önem kazanmasıyla birlikte kıyılarda balık çiftliklerinin kontrolsüz bir şekilde arttığına dikkat çeken Kılıççı, Muğla’da üretim yapan balık çiftliklerinin sahiplerinin, denizde oluşan aşırı kirlilik nedeniyle şikayetler olması üzerine yeni hedef olarak İçel’i seçtiklerini ifade etti.

Üretim firmalarının, ÇED raporsuz izinler alarak İçel’in Silifke ve Aydıncık ilçeleri ile Dana Adası bölgesinde balık çiftlikleri kurmaya başladıklarını dile getiren Kılıççı, “Bilinmelidir ki, bilinçli turist balık çiftliklerinin olduğu yerde denize girmek istemez. Akdeniz ülkeleri, turizme açık yerlerde balık çiftliklerine izin vermemektedir. Bu nedenle balık çiftliklerini kapatan başta Yunanistan olmak üzere İtalya, İspanya, Hollanda’daki yabancı şirketler, kendi ülkelerinin turizmini korumak için Türkiye kıyılarına gelmektedirler. İçel’de çiftliklerin kurulacağı bölgeler ise turizm bölgeleri olduğu gibi birinci sınıf SİT alanlarıdır. Koruma altındaki bölgelere balık çiftlikleri kurmak yasalara aykırıdır” ifadelerini kullandı.

“İçel, turizmine zarar verecek ve kıyıların ekosistemini bozacak balık çiftliklerini istemiyor” diyen Kılıççı, balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelelerinin devam edeceğini belirterek, tüm sivil toplum kuruluşlarını, odaları ve İçel halkını mücadele etmeye çağırdı.

Çevreciler, açıklamaların ardından İçel Valiliği’ne verilmek üzere hazırladıkları dilekçeleri imzaladılar.
Kaynak: İHA