Antakya'daki Kentsel Dönüşüm Projesi

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Emek ve Aksaray Mahallelerinde yapılması planlanan kentsel dönüşümle ilgili projenin vatandaşın isteğine göre şekilleneceğini belirtti.

Kimyeci, Antakya Belediyesi Nikah Salonunda düzenlediği toplantıda başlattıkları kentsel dönüşüm projesinin halkın arzu etmesi halinde devam edeceğini kaydetti.

Zorla kimsenin evinin yıkımının yapılmayacağının altını çizen Kimyeci, şöyle devam etti:

"Halkımız arzu ederse, bu projeyi devam ettireceğiz. Ama arzu etmez ise biz zorla kimsenin evini başına yıkmayacağız. Milletin rızası olmazsa kentsel dönüşümü zorla yapacağız diye bir şey yok. İsterse vatandaşımız yapacağız. Yaşadığı bu mevcut mahalleden memnunsa, yol olmayan, otopark olmayan, yeşil alan olmayan, pazar yeri, diğer park bahçe ve sosyal ihtiyaçları karşılamaktan yoksun bir mahallede yaşamaktan mutluysa bizde onlara dönüşüm yapacağız diye bir şey yok."

Hafta sonu Antakya'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı programla ilgili değerlendirmede bulunan Kimyeci, kentsel dönüşümle ilgili mağdur edildiklerini savunan hak sahiplerinin kendi bakış açılarına göre değerlendirme yaptığını söyledi.

Tepki gösteren hak sahiplerinin, mevcut sahip oldukları hakkın üzerinde talepleri söz konusu olduğunu dile getiren Kimyeci: "Tabi herkes daha iyisini istemek durumundadır. Ancak 'ayrandan da aşağı bir katık olmaz.' Bu kentsel dönüşüm konusunda tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gözetiminde ve denetiminde gerçekleşiyor. Vatandaşımızın sahip olduğu hakları eksiksiz bir şekilde onlara anlatmak bizim temel görevimiz." ifadelerini kullandı.

Kimyeci, Emek ve Aksaray mahallelerinde kentsel dönüşüm için 7 Şubat tarihinde başladıkları ıslak imza sürecinde şu ana kadar yüzde 47 seviyesinde hak sahipleriyle anlaştıklarını kaydetti.

Kentsel dönüşüm projesinin Türkiye'nin en temel problemlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Kimyeci, şunları aktardı:

"Birinci derecede deprem bölgesinde olan bir şehirde yaşıyoruz. Türkiye'de birinci ve ikinci deprem kuşağında olan coğrafya üzerinde yer alıyor. Nüfus olarak da yüzde 72 nispetinde halkımız bu bölgede yaşıyor. Dolayısıyla bu sadece Antakya'nın Hatay'ın değil ülkenin birinci önceliği olduğu için hükumet programına alındı.

Toplantıya başkan yardımcıları da katıldı.

Kaynak: AA