AK Partili Uslu Açıklaması 'Sığınmacılar, Avrupa'daki Dikenli Tel Üreticilerini Sevindiriyor '

AK Parti Antalya Milletvekili ve aynı zamanda Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, Türkiye’nin sığınmacılar konusunda tarihi bir görev üstlendiğini, Avrupa’nın ise bu konuda sınıfta kaldığını söyledi. Uslu ayrıca, sığınmacılara karşı uygulanan duvar ve tel örme olaylarının ardından Avrupa’da dikenli tel üreticilerinin en hızlı büyüyen firmalar olduğuna dikkat çekti.

AK Partili Uslu Açıklaması 'Sığınmacılar, Avrupa'daki Dikenli Tel Üreticilerini Sevindiriyor '
Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, Mülteci Hakları Alt Komisyonu üyeleri AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ve AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce ile beraber TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye ve milletimiz sığınmacılar hususunda tarihi, vicdani, hukuki, insani görevini yapıyor. Avrupa ise insan hakları ve sığınmacı hukuku açısından sınıfta kaldı ve aynı zamanda ikiyüzlü politikalar uygulamaya devam ediyor” dedi.

Uslu, Avrupa Konseyinin Türkiye’deki sığınmacıların barındığı geri gönderme merkezleri ile ilgili raporuna

ilişkin, "AK Parti, CHP ve MHP üyeleriyle birlikte İzmir ve Aydın’daki geri gönderme merkezlerini ziyaret ettik. Yaptığımız incelenmede şartların hukuki ve insani olduğunu müşahade ettik. Avrupa Konseyi her raporunda olduğu gibi bu raporunda da önyargılıydı. Bir kere yanıltıcı ifadeler kullanıyor, iki Avrupa Konseyinin inceleme yapıp, raporu 2,5 yıl sonra yayınlaması, algı çalışmasından öte bir olay değildir” ifadesini kullandı.

“İnsanlar ölüyor, dikenli tel üreticileri zenginleşiyor”

Avrupa’nın ortasında insanlık dramı yaşandığını, sığınmacılara uygulanan gayri insani muameleler bulunmasına rağmen Avrupa’nın bu konuyu görmediğini belirten Uslu, ‘Duvarları yükseltiyorlar, tel örgüleri keskinleştiriyorlar" dedi.

Avrupa’da dikenli tel üreticileri en hızlı büyüyen firmalar haline geldiğine işaret eden Uslu, dikenli tellerin ve duvarların asla çözüm olmadığını, olayın insani şekilde değerlendirilmemesi, refah paylaşımına, külfet paylaşımına, uyum politikalarının geliştirilmesi politikalarına yönelinmemesi halinde bu göçün Kavimeler göçünde olduğu gibi Avrupa’nın siyasi haritasını ve hatta fiziki haritasını değiştireceğini vurguladı.

“NATO askeri gemileri Ege’yi beklemek yerine Halep’teki insanlık dramına

engel olmalı”

Avrupa’nın kendi yazdığı Cenevre Sözleşmesi’ne uymasını isteyen Uslu, " Sığınmacı göçü ile Avrupa’nın kendi değerlerine sadakatı, AB’nin insani politikaları adeta teste tabi tutuluyor. Hem Avrupa hem de NATO savaş

gemileri Ege’den geçişleri durdurmak yerine asli görevi olan Suriye’de masumları korumak, savaşı durdurmak, Halep’teki insanlık dramını sona erdirme hususunda atım atmalıdır” diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ise 2,5 yıl sonra rapor açıklamak yerine, şu anki durumun tespit edilmesi gerektiğini belirterek, Avrupa Konseyini tekrar merkezleri incelemesi için Türkiye’ye davet etti.
Kaynak: İHA